ПАЛИ СУ НЕПОБЕЂЕНИ

Овај сајт посвећен је неговању успомена на погинуле борце у ратовима на простору бивше Југославије, који су несебично дали своје младе животе за одбрану своје отаџбине и за правду и слободу српског народа и других народа који са њима живе у пријатељству и слози.
Нека овај сајт-споменик једном времену и једном храбром нараштају буде наук, опомена и путоказ новим генерацијама да би неустрашиво знале да бране своје националне и државне интересе свим средствима примереним духу и времену у којем живе.
Само тако ће се сачувати српска баштина, генерацијама и у крви стварана, и само тако њихови животи неће бити узалуд дати.

НЕКА ИМ ЈЕ ВЕЧНА СЛАВА И ХВАЛА

извор: https://www.odbrana.mod.gov.rs
04.04.2024

Представљена књига „Соколови поломљених крила“

Дело Драгољуба Милића, „Соколови поломљених крила“, представљено је данас јавности на промоцији уприличеној у Свечаној сали београдског Дома Војске Србије.
!%20MJ  3824 Представљена књига Соколови поломљених крилаИздање Медија центра „Одбрана“ део је едиције „Сведок“, која чува сећања и искуства  учесника ратних догађаја деведесетих година двадесетог века. Књига која сведочи о трагедији породице Милић, горка је и застрашујућа исповест оца, који је 1999. године изгубио три сина, три сокола. Дело, кроз призму личне приче једне породице, симболизује и трагедију свих породица припадника српске војске и жртава палих 1999. године.Читањем одабраних одломака, потпуковник Владимир Почуч, увео је присутне у тематику дела „Соколови поломљених крила“.
!%20MJ  3803 Представљена књига Соколови поломљених крилаШири историјски оквир дешавања на основу којих су настала сведочанства записана у књизи, анализирао је војни историчар пуковник др Слободан Ђукић, осврнувши се и на улогу младих старешина и војника 1999. године.!%20MJ  4021 Представљена књига Соколови поломљених крила

„Тактика коју смо ми тада морали да применимо, довела је до тога да су млади официри – потпоручници и поручници, командовали водовима и били потпуно одвојени од своје команде. Морали су да брину о великом броју војника, а да притом нису имали довољно искуства“, рекао је пуковник др Ђукић, истичући да би улога младих официра и подофицира у току НАТО агресије, требало да буде детаљно обрађена као тема монографије, „ако не из другог разлога, онда због браће Милић“.

О томе ко и на који начин данас мисли о породицама жртава палих деведесетих година прошлог века, говорио је Благоје Љубисављевић, председник Извршног одбора Удружења ветерана органа безбедности и војне полиције Србије.

!%20MJ  4190 Представљена књига Соколови поломљених крила

„Наше удружење формирано је пре две и по године, са основним циљем да негује слободарску традицију нашег народа, брине о ветеранима, а нарочито о члановима породица погинулих бораца. После периода потискивања, умањивања значаја подвига и жртава наших хероја, захваљујући промењеном односу државе и Војске у протеклих десетак година, доношења законских регулатива, јавни простор је отворен за борце“, казао је Љубисављевић, додавши да је Удружење зацртало јасан циљ – да ниједан ветеран, нити породице погинулих бораца неће бити запостављени и усамљени у свом болу и сећању на погинуле. Љубисављевић је истакао да у том задатку истрајавају две и по године, као и да  у њиховим активностима учествује и Нада Милић, мајка погинуле браће Милић, а по којима је 3. 5. 2023. године, на иницијативу Удружења, названа улица у Краљеву.
!%20MJ  4071 Представљена књига Соколови поломљених крила

Промоција књиге „Соколови поломљених крила” Драгољуба Милића, још једна је у низу активности престоничког Дома Војске Србије посвећених оболежавању двадесет пет година од НАТО агресије, а претходило јој је представљање едиције „Ратник” и изложба фотографија из објектива војних фото-репортера, насталих током агресије.

Посетите

Архиве