ПАЛИ СУ НЕПОБЕЂЕНИ

Овај сајт посвећен је неговању успомена на погинуле борце у ратовима на простору бивше Југославије, који су несебично дали своје младе животе за одбрану своје отаџбине и за правду и слободу српског народа и других народа који са њима живе у пријатељству и слози.
Нека овај сајт-споменик једном времену и једном храбром нараштају буде наук, опомена и путоказ новим генерацијама да би неустрашиво знале да бране своје националне и државне интересе свим средствима примереним духу и времену у којем живе.
Само тако ће се сачувати српска баштина, генерацијама и у крви стварана, и само тако њихови животи неће бити узалуд дати.

НЕКА ИМ ЈЕ ВЕЧНА СЛАВА И ХВАЛА

извор: www.mod.gov.rs

Данас 22.03.2024.године у Дому Војске Србије отворена је конференција “Од агресије до новог праведног поретка”.
У име Удружења конференцији је присуствовала председница Добрила Копривица.

Представник организатора Конференције председник Београдског форума за свет равноправних Живадин Јовановић на почетку скупа поздравио је све присутне и пожелео им успешан рад на Конференцији коју су, поводом обележавања 25 година од НАТО агресије на Савезну Републику Југославију, организовали Београдски форум за свет равноправних, Клуб генерала и адмирала Србије, СУБНОР Србије, Удружење „Ветерани војнообавештајне службе Србије“ и Фонд дијаспора за матицу.

Министар Вучевић, отварајући Конференцију и обраћајући се окупљенима, подсетио је да се навршава тачно четврт века од НАТО агресије и бројних догађаја који су уследили након тога, којих се сећамо с тугом, али и неизмерним поштовањем према нашим херојима и свима који су дали свој живот у одбрани отаџбине.
mj 9383 1711105225 Од агресије до новог праведног поретка
– Данас, када говоримо о ономе што нам се десило пре 25 година, али и када анализирамо оно што нам се дешавало након тога па и оно што нам се данас дешава, видимо да је све више људи у свету који слободно мисле, говоре, размишљају разборито и објективно и о ономе што се нама десило пре 25 година. А на 24. март 1999. године, можемо слободно рећи, надвила се огромна туга, пре свега због страдања једне суверене и слободне државе, али и због смрти међународног јавног права. Јасно је свима да је на тај дан право поражено, а правда погажена. Доказ томе, између осталог, је и велики број стручњака који су дошли на данашњу конференцију из целог света. У нашој земљи увек ће провејавати осећај туге и резигнације када говоримо о НАТО агресији на Савезну Републику Југославију, односну Србију и Црну Гору. Не можемо и нећемо заборавити ни децу ни цивиле ни војнике ни полицајце ни мостове ни инфраструктуру ни сузе ни страх ни неверицу да будемо нападнути ми који смо милионе жртава принели за бољи и праведнији свет, који смо оснивачи Лиге народа, који смо оснивачи Уједињених нација, који смо се борили и највише жртава као народ приложили и против фашизма и против нацизма – нагласио је министар Вучевић.

Са овог места, истакао је министар одбране, желимо да општу јавност, домаћу и страну, подсетимо на чињенице и околности које су се одиграле пре, током и после нелегалне и нелегитимне агресије НАТО на нашу земљу.
mj 9415 1711103817 1711104723 Од агресије до новог праведног поретка
– Данас са сигурношћу можемо рећи да је то био преломни историјски догађај, који је био увод у оно са чим се свет данас суочава, да је агресија представила суноврат правде и морала и да је била дубоко неправедна. Ипак, пре свега оваквим и сличним скуповима треба да објаснимо млађим генерацијама, да им приближимо, прикажемо и објаснимо драматичан ток догађаја југословенске кризе и беспримерну агресију 19 војно и економски најразвијенијих земаља света на нашу државу, као и погром српског страдалног становништва на распетом Косову и Метохији, који траје од тада па до дана данашњег. И управо оно што се дешавало Србији и Црној Гори од 24. марта 1999. је довело до онога што данас имамо као резултат на простору Косова и Метохије – оценио је министар Вучевић.

Он је нагласио да су наш народ, војска и полиција пружили снажан отпор терористима и агресору, а његови хероји су остали непоражени.

– И никада не смемо дозволити да нас неки који су по имену и презимену припадници нашег народа, али и многи други који припадају неким народима, убеде да смо поражени. Ми на бојишту нисмо поражени. Људи који су се заклели на верност отаџбини бранили су је до последњег тренутка. Сећамо се оних који су били најхрабрији међу нама, који су дали животе да би сачували животе своје деце, родитеља, пријатеља и колега, да би одбранили своју земљу. Нико од њих није рекао „не могу“ или „не смем“, нити је питао колико је противник надмоћнији. Сви они су одбрану свог народа и своје земље ставили изнад својих живота. И зато је Косово и Метохија изнад свих нас. И то нико не може да објасни онима који се само материјалним чињеницама баве, а заборављају да нашег народа не би било, нестали би кроз нашу историју, да смо свој идентитет градили на пуком материјализму – истакао је министар одбране.
jov7396 1711105313 Од агресије до новог праведног поретка
Према речима министра Вучевића, преживели смо и опстали зато што смо градили на сну и вери у слободну Србију.

– Сећамо се ужаса и страдања нашег народа, као и уништавања добара наше земље и споменика културно-историјског наслеђа, од којих многи датирају још од најранијих периода српске државности. Сећамо се и загађења од осиромашеног уранијума, којим смо гађани без милости и без икакве одговорности. Од почетка терористичких напада и НАТО агресије до данашњих дана очевици смо бројних хуманитарних катастрофа које су последица политике силе и уверења у сопствену надмоћ, уверења које превиђа вечну истину, да ће правда имати коначну реч. Зато је обавеза свих нас да сачувамо сећања на наше саборце, на наше пријатеље и најмилије који су платили највећу цену, да памтимо њихове ликове и дела и да њихово херојство и пожртвованост буду узор младим генерацијама – поручио је министар Вучевић.

Наш опстанак, рекао је министар одбране, искључиво је повезан с нашом вером у слободну Србију и упорним, непрекидним радом свих нас на остварењу тог сна.
jov7073 1711105263 Од агресије до новог праведног поретка
–  То је једини пут, то морају сви да знају. Министар Селаковић је рекао да постоје два аспекта шта је узрок или шта је био циљ НАТО агресије, а то је несумњиво окупација и одузимање дела територије наше државе. И то и данас траје. И данас траје то бесрамно убеђивање нас како би требало да се помиримо и прихватимо како је то добро и корисно за нас, да се одрекнемо дела територије, а онда ће доћи неки невероватно просперитетни, корисни и успешни дани за нас – рекао је министар Вучевић.

Према његовим речима, то није први пут да нам дају такву формулацију, додајући да су тако говорили и када је српски народ доживео катастрофу и прогон из Крајине, када су се десиле и „Олуја“ и „Бљесак“ и када је више од 100.000 Срба напустило Сарајево.

– И после петооктобарских промена двехиљадитих година говорили су да „када се промени режим видећете да Косово и Метохија није питање одузимања територије, него је питање демократских института, односа“. Затим се, појавила она формулација „стандарди пре статуса“, а све се завршило с тим да се и дан данас спроводи терор над Србима на Косову и Метохији, од тога да не смеју да се лече, да не могу да добију лекове, храну, намирнице, да не смеју да имају имовину, да не смеју да користе свој новац, да су једном речју непожељни на Косову и Метохији. И да, вероватно, „када би се сви покупили у неке камионе и тракторе, што нам се нажалост дешавало, сви проблеми би нестали и све би било решено“ – рекао је министар Вучевић.
jov7105 1711108467 Од агресије до новог праведног поретка
Зато је наша обавеза, нагласио је министар Вучевић, да после четврт века новим генерацијама говоримо истину и о НАТО агресији над Србијом и Црном Гором и истину о Косову и Метохији, јер то није нешто што је за нашег времена, већ траје и не може да се објасни пуким чињеницама.

– Обавеза нам је истовремено да будемо довољно политички зрео народ да сачувамо државу, да се даље развијамо и јачамо и да никада, никада не одустанемо од истине и да се никада не угаси пламен слободе и не забораве људи који су дали животе за одбрану отаџбине. Нека им је вечна слава и нека живи Србија у вечност – поручио је министар Вучевић на крају обраћања.

Присутнима су се обратили и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, министар унутрашњих послова Братислав Гашић, генерал у пензији Владимир Лазаревић и председник Скупштине Клуба генерала и адмирала генерал у пензији Миломир Миладиновић.
mj 9325 1711103461 1711104723 Од агресије до новог праведног поретка
Министар Селаковић у свом обраћању присутнима запитао се да ли је агресија која је започета 24. марта 1999. заиста престала 10. јуна 1999. или она и даље траје.

– Године које су за нама учиниле су да и наш народ смогне снаге да устане, да настави да се бори за своју будућност, да се економски уздиже и јача своју Србију, стварајући перспективу за нове генерације, да јача своју војску и утврђује своју војну неутралност, али и да брижљиво и посвећено гради културу сећања на хероје одбране отаџбине, оне који су пали борећи се за њену слободу, за невино пострадале који су животе изгубили, у гневу агресора који је насумично градове засипао бомбама онда када није био задовољан својим бољим „успесима“. Зато је један од главних задатака државе, а у надлежности министарства на чијем сам челу, да брину о породицама палих бораца, да води бригу о ратним војним инвалидима, да брине о онима који су живи и здрави изашли из рата за одбрану отаџбине, да подиже споменике и чува од заборава хероје и мученике и да чува наше Косово и Метохију. Задатак је свих нас. Али и да се бори за истину о нама, нашој борби и нашој Србији – рекао је министар Селаковић.
mj 9365 1711103461 1711104723 Од агресије до новог праведног поретка
Министар унутрашњих послова Братислав Гашић, обраћајући се окупљенима, истакао је да нам је нанета велика неправда те 1999. године.

– Над нашим народом демонстрирана је сила чије последице осећамо и данас. Нема оправдања за учињене злочине над нашим народом, над нашом земљом. Бранили смо слободу како би наша деца и будућа поколења живела у миру, како бисмо им створили стабилну државу, способну да носи савремено и модерно уређење, које ће они наставити да граде, како бисмо им оставили државу коју ће градити, а не обнављати. Данас, имамо нове путеве, мостове, булеваре, обновили смо школе и све друго материјално што се могло обновити, али животе невино страдалих цивила, невино страдале деце, војника и полицајаца не можемо вратити. Зато је важно да их се сећамо увек и заувек. Наша је обавеза да будућа поколења научимо како се чува успомена на невино страдале, јер тако их учимо како су слобода и живот у миру драгоцени – нагласио је министар Гашић.

Командант Приштинског корпуса Војске Југославије за време НАТО агресије на Југославију генерал Лазаревић истакао је током обраћања хероизам и човечност припадника Треће армије и Приштинског корпуса у одбрани земље, док је председник Скупштине Клуба генерала и адмирала генерал у пензији Миломир Миладиновић поздравио све и захвалио им што својим присуством одају пошту жртвама агресије и осуђују агресију НАТО на Југославију.
jov8192 1711102872 1711104723 Од агресије до новог праведног поретка
Учесници дводневне конференције током панела разговараће о глобалној безбедности насупрот глобалној агресији, као и последицама агресије и погледима у будућност.

Данашњем отварању конференције „Од агресије до новог праведног поретка“ присуствовали су чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба, припадници Министарства одбране и Војске Србије, епископ липљански и војни Доситеј викарни епископ патријарха Порфирија, представници дипломатског кора, борци, бивши команданти, бројни гости из земље и иностранства и организатори.

Посетите

Архиве