ПАЛИ СУ НЕПОБЕЂЕНИ

Овај сајт посвећен је неговању успомена на погинуле борце у ратовима на простору бивше Југославије, који су несебично дали своје младе животе за одбрану своје отаџбине и за правду и слободу српског народа и других народа који са њима живе у пријатељству и слози.
Нека овај сајт-споменик једном времену и једном храбром нараштају буде наук, опомена и путоказ новим генерацијама да би неустрашиво знале да бране своје националне и државне интересе свим средствима примереним духу и времену у којем живе.
Само тако ће се сачувати српска баштина, генерацијама и у крви стварана, и само тако њихови животи неће бити узалуд дати.

НЕКА ИМ ЈЕ ВЕЧНА СЛАВА И ХВАЛА

извор: mod.gov.rs од 04.12.2023 год

Војним ветеранима дугујемо нашу слободу и одајемо пошту бесмртном небеском строју палих предака

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић присуствовали су данас свечаној академији поводом Дана војних ветерана у Дому Гарде на Топчидеру.

danvv1 300x200 СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА поводом ДАНА ВОЈНИХ ВЕТЕРАНА danvv2 300x200 СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА поводом ДАНА ВОЈНИХ ВЕТЕРАНА

На почетку свечаности, прочитана је честитка коју је поводом данашњег празника упутио председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић.

Честитајући Дан војних ветерана, министар Вучевић рекао је да тај празник с правом сврставамо међу највеће војне празнике, јер се сећамо свих који су 1912. године „смогли снаге да на јуриш ослободе нашу поробљену браћу и ослободе стару Србију и Косово и Метохију“.

– На овај дан треба да се сетимо њиховог победничког хука и јуриша, њихове победничке вере, њиховог несаломивог херојства и славе. Када су једном кренули, ови див јунаци нису стали све до Јадранског мора. А кренула је цела Србија. Јавили су се добровољци из Војводине, Босне и Херцеговине, Далмације, молили су да их приме, како се певало, у редове србијанске да и они дају допринос – нагласио је министар одбране.

danvv3 300x200 СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА поводом ДАНА ВОЈНИХ ВЕТЕРАНА danvv4 300x200 СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА поводом ДАНА ВОЈНИХ ВЕТЕРАНА

Он се осврнуо на речи Слободана Јовановића, који пише да су три основна фактора дала пресудан допринос успеху овог рата, да се све ујединило и да су сви чекали час остварења завета и слободе.

– Осим тога, српски војник израстао из народа, спреман на жртву и беспрекорно издржљив, добро опремљен савременим наоружањем и дисциплинован, с домаћим старешинским кадром био је спреман да полети. У целом народу врила је мисао о свесном вршењу дужности и свесном жртвовању. И сви су били спремни. Неку годину пре овог догађаја, док се само ишчекивао повод за општенародно ослобођење, Милан Ракић је са сузама у очима спевао песму „На Газиместану“. Сви су певали само о слободи и сањали сан – истакао је министар Вучевић.

danvv5 300x200 СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА поводом ДАНА ВОЈНИХ ВЕТЕРАНА danvv6 300x200 СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА поводом ДАНА ВОЈНИХ ВЕТЕРАНА

Он је још једном подвукао да је важно да се сећамо, да је важно да знамо и да памтимо, да смо сложни могли све и да љубав према отаџбини уједињује, прашта и побеђује.

– Тој љубави данас морамо бити одани и посвећени. Њој верни и заклети. Нека у нашим срцима горе пећка кандила и молитве за нашу отаџбину као некад. Срећан нам Дан војних ветерана. Њима дугујемо нашу слободу и одајемо пошту бесмртном небеском строју палих предака наших. Слава војним ветеранима Србије! Живела Војска Србије узданица наша! Живела наша једина отаџбина! Живела Србија – рекао је министар Вучевић.

Први пут поводом Дана војних ветерана, у сарадњи са Министарством просвете, Министарство одбране организовало је литерарни конкурс за ученике средњих школа у Републици Србији на тему „Момчило Гаврић – мали јунак Великог рата“. Прву и другу награду освојиле су ученице трећег и четвртог разреда Војне гимназије Сара Миликић и Даница Војновић, док је трећа награда припала ученици другог разреда Прве крагујевачке гимназије Јелени Миловановић.

У оквиру културно-уметничког програма, на данашњој свечаности наступио је Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички”, а кроз наступ драмских уметника приказани су и неки од ликова и догађаја који су исписали историју нашег народа.

Данашњој свечаности присуствовали су чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба, представници Министарства одбране и Војске Србије, представници Министарства културе, Министарства унутрашњих послова, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства просвете, затим војни ветерани и породице погинулих припадника војске, представници војнодипломатског кора, верских заједница и традиционалних и ветеранских удружења.

Дан војних ветерана – 4. децембар обележава се у знак сећања на 1912. годину, када је потписано примирје у Првом балканском рату.

 

Посетите

Архиве