ПАЛИ СУ НЕПОБЕЂЕНИ

Овај сајт посвећен је неговању успомена на погинуле борце у ратовима на простору бивше Југославије, који су несебично дали своје младе животе за одбрану своје отаџбине и за правду и слободу српског народа и других народа који са њима живе у пријатељству и слози.
Нека овај сајт-споменик једном времену и једном храбром нараштају буде наук, опомена и путоказ новим генерацијама да би неустрашиво знале да бране своје националне и државне интересе свим средствима примереним духу и времену у којем живе.
Само тако ће се сачувати српска баштина, генерацијама и у крви стварана, и само тако њихови животи неће бити узалуд дати.

НЕКА ИМ ЈЕ ВЕЧНА СЛАВА И ХВАЛА

 

10.10.2023.г-  Извор: ТАНЈУГ

Носиоци борачких легитимација у Србији од данас могу да користе више погодности код Банке Поштанска штедионица, које се односе на вођење текућих рачуна, коришћење дина картице, узимање кредита за рефинансирање и стамбеног кредита.

Уговор о томе данас су потписали министар за рад, запошлјавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић и председник Извршног одбора Банке Поштанска штедионица Бојан Kекић.

Министар Селаковић је након потписивања уговора о сарадњи истакао да право на погодности могу да остваре ратни војни инвалиди, породице палих бораца и сви људи који су се регистровали као борци у складу са нашим законом.

Према његовим речима овим је настављено спровођење иницијативе старе неколико дана којом се носиоцима борачке легитимације у низу друштвено-одговорних компанија у Србији омогућавају различите погодности.

,,Банка Поштанска штедионица је прва банкарска институција која је препознала значај ове акције и помаже нам у реализацији онога што је пред нас поставило државно руководство на челу са председником Александом Вучићем, а то је да изразимо захвалност, пажњу и поштовање према свима онима који су када је отаџбини било тешко стали у ред за њену одбрану или њиховим породицама”, рекао је Селаковић.

Он је навео да је право на борачку легитимацију остварило више од 58.000 људи, од чега је око 20.000 ратних војних инвалида и породица палих бораца, док број регистрованих бораца износи 38.134.

,,Број се повећава, а томе доприносе и овакве акције, па је за 10 дана регистовано више од 1.100 нових бораца. Наша је процена да ћемо до краја ове године доћи до броја од преко 70.000 регистрованих”, рекао је он и позвао све људе који су учествовали у ратним сукобима деведесетих година као регуларно мобилисани борци да се региструју и утврде свој статус у складу са важећим законом.

Објашњавајући како се може извадити борачка легитимација рекао је да је поступак утврђивања статуса борца уређен Законом о правима бораца, ратних војних инвалида, цивилних инвалида рата, мирнодопских војних инвалида и породица палих бораца.

,,Поступак је прилично једноставан, потребно је да грађанин који је био мобилисан и био учесник ратова на простору бивше Југославије од 1990 до 1999. године оде у своју локалну самоуправу, тамо попуни одговарајући формулар и да уз њега приложи потврду из војног одсека односно из полицијске управе којом се потврђује у ком периоду и где је био војни обвезник или полицајац и колико времена је провео у ратним сукобима”, рекао је Селаковић.

Додао је да на основу тога захтева, извода из матичне књиге рођених које општина или град прибављају по службеној дужности и потврде из војног одсека, општинска или градска управа доноси решење којим се особи која је поднела захтев утврђује статус борца.

Даља процедура подразумева да се о томе обавести Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и тражи се израда борачке легитимације.

,,Легитимације израђује Завод за израду новчаница, оне се дистрибуирају градовима и општинама које их деле лицима којима је утврђен статус”, навео је Селаковић.

Бојан Kекић је казао да се носиоцима борачке легитимације даје третман ВИП клијената ове банке, да се новим корисницима првих пола године неће наплаћивати вођење текућих рачуна, као и да ће им пензије и инвалиднине бити исплаћиване седам дана унапред.

Истакао је да ће корисници легитимација имати и погодности приликом узимања кредита за рефинансирање, као и стамбених кредита без осигурања Националне корпорације за осигурање стамбених кредита а погодности ће се огледати у сниженим каматним стопама.

,,Ми смо банка која не јури само за профитом, већ се понашамо као друштвено одговорна компанија”, рекао је он.

Додао је да доста исплата из Министарства за рад иде управо преко ове банке.

Посетите

Архиве