ПАЛИ СУ НЕПОБЕЂЕНИ

Овај сајт посвећен је неговању успомена на погинуле борце у ратовима на простору бивше Југославије, који су несебично дали своје младе животе за одбрану своје отаџбине и за правду и слободу српског народа и других народа који са њима живе у пријатељству и слози.
Нека овај сајт-споменик једном времену и једном храбром нараштају буде наук, опомена и путоказ новим генерацијама да би неустрашиво знале да бране своје националне и државне интересе свим средствима примереним духу и времену у којем живе.
Само тако ће се сачувати српска баштина, генерацијама и у крви стварана, и само тако њихови животи неће бити узалуд дати.

НЕКА ИМ ЈЕ ВЕЧНА СЛАВА И ХВАЛА

 

Извор:minrzs.gov.rs

IMG 6637 300x169 Министар Селаковић и министарка Грујичић потписали Меморандум о сарадњи у области унапређења положаја бораца и ратних војних инвалида

У оквиру састанка са представницима више од 100 удружења из области борачко – инвалидске заштите, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић и министар здравља Даница Грујичић потписали су данас Меморандум о сарадњи између два министарства у циљу унапређења положаја борачко-инвалидске попупације

Пре потписивања Меморандума, министри су са представницима удружења разговарали о проблемима са којима се суочавају у свакодневном животу и приликом остварења својих борачко-инвалидских права. Говорећи о здравственој заштити, министарка Грујичић је нагласила да је потребно да се успоставе системска решења, те оценила да ниједан борац не може да буде без здравственог осигурања. Она је истакла да ће у наредном периоду бити јачана примарна здравствена заштита, што ће у значајној мери смањити време чекања на одређене специјалистичке прегледе, јер ће домови здравља бити оспособљени да врше одређене дијагностике.

Узимајући у обзир да су борци и ратни војни инвалиди указали на проблем посттрауматског синдрома, министарка Грујичић је рекла да ће Министарство здравља посебну пажњу посветити овој области, како би сви они којима је потребна помоћ добили адекватну здравствену подршку. Такође, министар Селаковић и министарка Грујичић су се усагласили да ће у комуникацији са Републичким фондом за здравствено осигурање бити предочена питања из њихове надлежности, која оптерећују остваривање ефикасне здравствене заштите припадницима борачке популације.

Министар Селаковић је рекао да је потписивање Меморандума јасан и јак сигнал државе да улаже напоре да се реше сва битна и спорна питања у области борачко-инвалидске заштите, а са друге стране обавезујући чин два министарства на заједничко деловање. Он је навео да ће у наредном периоду Министарство на чијем је челу, радити на интезивирању и унапређењу комуникације између бораца и ратних војних инвалида са јединицама локалних самоуправа, јер је велики број ситуација са којима се они суочавају решив на локалном нивоу.

Говорећи о чувању сећања на погинуле борце, Селаковић је указао да свака локална самоуправа треба да има спомен обележје на српске хероје који су своје животе дали током ратова у периоду 1991 – 1999. године. Такође, он је истакао да ће 2023. године бити израђене и прве споменице за борце.

Представници удружења из области борачко – инвалидске заштите поздравили су данашњи састанак, као и напоре министара у решавању проблема истакнутих са њихове стране.

Посетите

Архиве