ПАЛИ СУ НЕПОБЕЂЕНИ

Овај сајт посвећен је неговању успомена на погинуле борце у ратовима на простору бивше Југославије, који су несебично дали своје младе животе за одбрану своје отаџбине и за правду и слободу српског народа и других народа који са њима живе у пријатељству и слози.
Нека овај сајт-споменик једном времену и једном храбром нараштају буде наук, опомена и путоказ новим генерацијама да би неустрашиво знале да бране своје националне и државне интересе свим средствима примереним духу и времену у којем живе.
Само тако ће се сачувати српска баштина, генерацијама и у крви стварана, и само тако њихови животи неће бити узалуд дати.

НЕКА ИМ ЈЕ ВЕЧНА СЛАВА И ХВАЛА

У граду Краљеву у оквиру обележавања 24. марта – дана сећања на браниоце отаџбине у ратовима од 1990. до 1999. године, дани обележавања ових догађаја започели су 18. 03. 2019. године када је у свечаној сали Градске управе града Краљева, организована је изложба слика порушених железничких објеката и инфраструктуре железничког чвора Краљево од стране НАТО алијансе.

19.03.2019.

Представљена монографија „Краљево на путевима историје“

У оквиру обележавања 24. марта – Дана сећања на браниоце отаџбине у ратовима од 1990. до 1999. године, у Свечаној сали Градске управе града Краљева, представљена је монографија „Краљево на путевима историје“ (Спомен-књига погинулим у ратовима 1990-1999) аутора генерала Милисава Секулића.

Удружења учесника рата 1991-1999. године је, уз помоћ Министарства за рад, борачка и социјална питања Републике Србије, са аутором генералом Милисавом Секулићем, издало монографију „Краљево на путевима историје“. Она представља спомен-књигу погинулим у ратовима од 1990. до 1999. године, а чине је три поглавља у којима је описано 141 лице. У првом су приказана погинула војна лица која су рођена или су имала стално пребивалиште на просторима краљевачке регије, у другом погинула војна лица чије су породице прогнане са територија на којима су живеле и настаниле се у Краљеву, а у трећем погинула војна лица, припадници краљевачких војних пошта и Аеродрома Лађевци. Четврти  део чине прилози – документа и сведочења о размерама трагедије оружаних сукоба 1991-1999. а односе се на Краљево.

001 150x150 Представљена монографија „Краљево на путевима историје“ 002 150x150 Представљена монографија „Краљево на путевима историје“ 003 150x150 Представљена монографија „Краљево на путевима историје“

Аутор књиге генерал Милисав Секулић, који се бави тематиком погинулих у ратовима од 1990. до 1999. године, написао је 12 монографија.

„У изради тих монографија сам боравио у Краљеву и имао сусрете са члановима породица погинулих. Сматрао сам да је значајно да се сачува сећање на људе који су положили своје животе да бисмо ми живели. Провео сам пет година у Хагу и имао приступ свим документима који су послати из Загреба, Београда, Сарајева, на основу којих сам написао и издао 22 књиге“, рекао је Секулић

Према речима Сретена Лазовића, председник Удружења учесника рата 1991-1999. године, на двадесет година од злочиначког НАТО напада на једну суверену државу, у срцу Балкана, Удружење учесника рата је, уз помоћ генерала Милисава Секулића, издало монографију, коју је Министарство рада и социјалне политике подржало, и посветило је ратним друговима који су бранили Србију.

„То је наш дуг и обавеза према свим погинулим херојима отаџбине са овог подручја који су дали нешто највредније, дали су своје животе, за одбрану отаџбине. Ова монографија остаје трајни запис страдања једне генерације у одбрани своје домовине“, поручио је Лазовић.

005 150x150 Представљена монографија „Краљево на путевима историје“ 004 150x150 Представљена монографија „Краљево на путевима историје“

Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић је подсетио на то да је Краљево дало велики број бораца у ратовима од 1990. до 1999. године, да је велики број бораца са територије Краљева рањен током ратова у Босни и Херцеговини, Хрватској, на подручју Косова и Метохије, а да се неки од њих никада нису вратили. Како је рекао, град настоји да помогне породицама оних који се нису вратили, али и члановима борачких удружења.

„Град има добру сарадњу и са удружењима ратних војних инвалида и са удружењима палих бораца, али волео бих да не сарађујемо на овоме на чему сарађујемо. Желео бих да сарађујемо на другим питањима, да сарађујемо развијајући град, а не да се упознајемо кроз тужне приче. Двадесет година је прошло, али ја сам сигуран да бол ниједног тренутка није мањи. Ми ћемо се сећати ових људи и обележавати Дане сећања. Некад смо били нација у настајању, нација са великим бројем деце у свакој породици, данас то нисмо. Не смемо да изгубимо више ниједног војника, већ морамо да имамо нове лекаре, инжењере, професоре, раднике, људе који ће доприносити развоју ове земље и који ће се борити за ову земљу на други начин. Не ратовима више. Надам се да се рат више никад неће догодити и да ћемо своје победе низати на другим пољима“, рекао је градоначелник Краљева др Предраг Терзић.

Члан Одбора за обележавање 24. марта Милош Милишић је најавио представљање још једне књиге посвећене браниоцима отаџбине, у четвртак у Народном музеју у Краљеву „Споменица погинулих у ратовима 1991-2000. године с подручја Краљева“.

„Књига је најтрајнији документ о било каквом догађају, а нарочито о оваквим трагичним догађајима. Како је говорио Свети Сава ‘све што је записано светлост је, све што није записано тама је’“, рекао је Милишић и подсетио да ће у недељу бити одржан програм посвећен 24. марту „Нисмо заборавили“, у Свечаној сали Градске управе, са почетком у 10.00 часова.

 

Посетите

Архиве