ПАЛИ СУ НЕПОБЕЂЕНИ

Овај сајт посвећен је неговању успомена на погинуле борце у ратовима на простору бивше Југославије, који су несебично дали своје младе животе за одбрану своје отаџбине и за правду и слободу српског народа и других народа који са њима живе у пријатељству и слози.
Нека овај сајт-споменик једном времену и једном храбром нараштају буде наук, опомена и путоказ новим генерацијама да би неустрашиво знале да бране своје националне и државне интересе свим средствима примереним духу и времену у којем живе.
Само тако ће се сачувати српска баштина, генерацијама и у крви стварана, и само тако њихови животи неће бити узалуд дати.

НЕКА ИМ ЈЕ ВЕЧНА СЛАВА И ХВАЛА

 

28.12.2018.

НА ИНИЦИЈАТИВУ УДРУЖЕЊА ПОРОДИЦА ПАЛИХ БОРАЦА РАТОВА ОД 1990 ДО 1999 ГОДИНЕ ГРАДА КРАЉЕВА И МЕШТАНА СЕЛА БОГУТОВАЦ ОТКРИВЕНА ЈЕ СПОМЕН ПЛОЧА НЕНАДУ М. ГРАЧАНЦУ

 

Палом борцу Ненаду М. Грачанцу, из Богутовца, који је 28. децембра 1991. године, као припадник ЈНА, погинуо код Карловца, на годишњицу погибије, у родном Богутовцу, на згради ОШ „Ђура Јакшић“, коју је похађао, откривена је спомен-плоча.

01 150x150 СПОМЕН ПЛОЧА НЕНАДУ М. ГРАЧАНЦУ 02 150x150 СПОМЕН ПЛОЧА НЕНАДУ М. ГРАЧАНЦУ 03 150x150 СПОМЕН ПЛОЧА НЕНАДУ М. ГРАЧАНЦУ

Откривању спомен-плоче присуствовала је мајка палог борца, родбина, званични представници града Краљева односно Одбора за обележавање сто година од завршетка Првог светског рата, представници Удружења породица палих бораца, Удружења ратних војних инвалида града Краљева, Удружења учесника ратова 1991-1999, представници школе, мештани Богутовца…

04 150x150 СПОМЕН ПЛОЧА НЕНАДУ М. ГРАЧАНЦУ 05 150x150 СПОМЕН ПЛОЧА НЕНАДУ М. ГРАЧАНЦУ 06 150x150 СПОМЕН ПЛОЧА НЕНАДУ М. ГРАЧАНЦУ

Парастос испред ОШ „Ђуре Јакшић“ у Богутовцу служили су свештеници Епархије жичке, који су освештали спомен-плочу трагично пострадалом Ненаду, који је погинуо док се као двадесетогодишњак налазио на служењу војног рока у месту Турањ код Карловца.

Представници градског Одбора за обележавање стогодишњице завршетка Првог светског рата кажу да им је циљ да поставе неколико спомен-чесми и спомен-плоча у знак сећања на погинуле.

07 150x150 СПОМЕН ПЛОЧА НЕНАДУ М. ГРАЧАНЦУ 08 150x150 СПОМЕН ПЛОЧА НЕНАДУ М. ГРАЧАНЦУ 09 150x150 СПОМЕН ПЛОЧА НЕНАДУ М. ГРАЧАНЦУ

Координатор Одбора, члан Градског већа града Краљева Радоје Томашевић, који је и открио спомен-плочу, истакао је значај сећања на све који су бранили своју отаџбину и животе уткали у нашу историју.

„Погинули борац Ненад Грачанац је изгубио живот на служењу војног рока, док је вршио осматрање бојишта – док се налазио у покривеној осматрачници, њега је погодила панцирна тенковска граната и преминуо је на лицу. Дао је свој живот за одбрану отаџбине и тим поводом, у знак пажње и поштовања за жртву коју је дао, ми данас откривамо спомен-плочу“, рекао је Томашевић.

Према речима председника Удружења породица палих бораца Милисава Вујанца, Удружење је у поступку припрема за издавање књиге у којој ће да буду обухваћене све жртве које град Краљево има.

Помоћ око израде и постављања спомен-плоче пружило је Удружење ратних војних инвалида Града Краљева.

Посетите

Архиве