ПАЛИ СУ НЕПОБЕЂЕНИ

Овај сајт посвећен је неговању успомена на погинуле борце у ратовима на простору бивше Југославије, који су несебично дали своје младе животе за одбрану своје отаџбине и за правду и слободу српског народа и других народа који са њима живе у пријатељству и слози.
Нека овај сајт-споменик једном времену и једном храбром нараштају буде наук, опомена и путоказ новим генерацијама да би неустрашиво знале да бране своје националне и државне интересе свим средствима примереним духу и времену у којем живе.
Само тако ће се сачувати српска баштина, генерацијама и у крви стварана, и само тако њихови животи неће бити узалуд дати.

НЕКА ИМ ЈЕ ВЕЧНА СЛАВА И ХВАЛА

04.12.2018

Удружење породица палих бораца ратова од 1990. год. Републике Србије

4.децембар –  Дан војних ветерана

 

Низом манифестација у организацији Управе за традицију, стандард и ветеране
Министарства одбране, прослављен је Дан војних ветерана.

  1. Представник Удружења породица палих бораца ратова од 1990 год. Републике Србије,  положио  венац  и одао пошту погинулим припадницима Војске у оружаним сукобима од 1991. до 1999.године, код Споменика жртвама рата и браниоцима отаџбине од 1990. до 1999.године, на Савском тргу у Београду, у времену од 12.00 до 12.10 часова.
  2. Делегација Удружења породица палих бораца присуствовала је пријему код министар одбране и начелника генерлаштаба Војске Србије у Свечаној сали Дома Гарде, Касарна ,, Топчидер,, у Београду, у времену од 16.30 до 17.30 часова.
  3. Присуство двадесет /20/ чланова Удружења породица палих бораца ратова од 1990. год. Републике Србије Свечаној академији поводом Дана војних ветерана, у Конгресној сали Дома Гарде на Топчидеру, у времену од 18.00 до 20.00 часова.

DSC 1119 150x150 Дан војних ветерана 4. децембар 2018. године DSC 1131 150x150 Дан војних ветерана 4. децембар 2018. године DSC 1141 150x150 Дан војних ветерана 4. децембар 2018. године
DSC 1143 150x150 Дан војних ветерана 4. децембар 2018. године DSC 1183 150x150 Дан војних ветерана 4. децембар 2018. године DSC 1192 150x150 Дан војних ветерана 4. децембар 2018. године
DSC 1215 150x150 Дан војних ветерана 4. децембар 2018. године IMG d298d5bf302a940f20055b320a2a5d7b V 150x150 Дан војних ветерана 4. децембар 2018. године

 

04.12.2018
извор: сајт Министарства одбране ВС

Министар Вулин: Ратници, земља коју сте сачували поносна је на вас

Изасланик председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба генерал-потпуковник Милан Мојсиловић присуствовали су вечерас Свечаној академији поводом Дана војних ветерана – 4. децембра, у Конгресној сали Дома Гарде.
На почетку свечаности министар Вулин честитао је празник војним ветеранима у име председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића.

– Честитам овај тешки и поносни празник свакоме од вас, целој Србији, и оној пре нас и оној која ће тек корачати за нама. Тешки и поносни, јер срећни народи не могу да обележавају овакве дане. Срећни народи нису упознали ратове, мржњу, окупацију и не могу да обележавају овакве дане.  Али овај празник је поносан, јер како не бити поносан на историју малобројног народа који јесте био окупиран, али никада није био поробљен – рекао је министар Вулин.

JOV 4912 300x200 Дан војних ветерана 4. децембар 2018. године JOV 5090 300x200 Дан војних ветерана 4. децембар 2018. године

Како је истакао министар одбране, могли смо овај дан посветити бројним догађајима и личностима из српске историје, али изабрали смо овај “јер хтели смо да кажемо да ништа не почиње од нас”.

– Мењали су се кроз историју непријатељи, савези, ратови, али једна ствар се није променила – упорност и чврста решеност, несаломљива воља српског народа да буде слободан по сваку цену. Није се променила тврдоглавост српског народа да има своју државу и у њој своју војску и да се увек српска држава и војска у глави српског сељака изједначе. Држава је слобода – нагласио је изасланик председника.

Он је додао да је у нашој историји било ратова који су други изазивали и које су нам наметали.

– Ратници који су нашу земљу очували, одбранили, данас су овде. Неки тако што им памтимо имена испод камених споменика, а неки који су овде, корачају као успомена, пример, понос и доказ да српска држава више није она која ће се скривати од оних који су је стварали и бранили. Овај мали и храбри народ изнедрио је веће и боље него много богатији, бројнији и јачи. Српском народу када је тешко увек се роде људи који поведу народ и промене га на боље. Ратници који су ову земљу бранили и хранили заслужују свако поштовање – истакао је министар Вулин и поручио да треба да се покажемо као достојни њих.

Према његовим речима, Србија јача, напредује, њена војска је боља и опремљенија, уређенија.

– Ратници, ви то видите. Будите сигурни да ова држава и ова земља, на челу са својим председником неће да ратује и било коме да чини било каква зла, али да исто тако неће да дозволи да се понови ниједна “Олуја”, ни Јасеновац ни Пребиловци. Никада више овај народ неће бити нема, безосећајна жртва, никада више неће бити без помоћи своје државе и војске – рекао је министар Вулин и закључио поруком ратницима “земља коју сте сачували има разлога да буде поносна и да вас учини поноснима”.

Поводом Дана војних ветерана, министар Вулин уручио је Плакету Министарства одбране главном и одговорном уреднику листа “Војни ветеран” Звонимиру Пешићу и војну спомен-медаљу др Милету Бјелајцу, као признања за успешну сарадњу и допринос у раду, реализацији пројеката и осталих активности у Министарству одбране.

У свечаној академији учествовали су Уметнички ансамбл Министарства одбране “Станислав Бинички” и Мешовити хор Министарства одбране и Војске Србије.

Вечерашњој свечаности поводом Дана војних ветерана присуствовали су и представници Министарства одбране и Војске Србије, страни војни представници акредитовани у Републици Србији, војни ветерани, представници верских заједница, удружења за неговање традиција и чланови породица погинулих припадника војске.

Поводом Дана војних ветерана у свим организационим јединицама Министарства одбране и Војске Србије организовани су свечани скупови и уручене награде и признања најзаслужнијим припадницима.

За Дан војних ветерана одређен је 4. децембар, када је 1912. године потписано примирје у Првом балканском рату између савезника Србије, Црне Горе, Грчке и Бугарске с једне и Отоманске царевине (Турске), као поражене с друге стране.

 

Удружење породица палих бораца ратова од 1990. год. Републике Србије

 

Посетите

Архиве