ПАЛИ СУ НЕПОБЕЂЕНИ

Овај сајт посвећен је неговању успомена на погинуле борце у ратовима на простору бивше Југославије, који су несебично дали своје младе животе за одбрану своје отаџбине и за правду и слободу српског народа и других народа који са њима живе у пријатељству и слози.
Нека овај сајт-споменик једном времену и једном храбром нараштају буде наук, опомена и путоказ новим генерацијама да би неустрашиво знале да бране своје националне и државне интересе свим средствима примереним духу и времену у којем живе.
Само тако ће се сачувати српска баштина, генерацијама и у крви стварана, и само тако њихови животи неће бити узалуд дати.

НЕКА ИМ ЈЕ ВЕЧНА СЛАВА И ХВАЛА

09.05.2018.

На Дан победе над фашизмом Краљевом прошетао Бесмртни пук

 

У знак сећања на дан када је 1945. године нацистичка Немачка потписала капитулацију у Другом светском рату – 9. мај, широм Европе обележава се Дан победе над фашизмом.

Град Краљево, традиционално, на пригодан начин, обележава овај дан. Ове године, полагањем венаца на Споменик отпора и победе, посвећен жртвама Другог светског рата, у парку код Железничке станице, почело је обележавање овог значајног датума светске историје.

У име града Краљева, венац је положила заменица градоначелника Марица Мијајловић, са помоћником градоначелника Сретеном Јовановићем и  председницом Савета за родну равноправност Лидијом Павловић, у присуству представника Скупштине града, градских већника и представника Градске управе и њених организационих јединица.

DSC 6001 e1528388067758 150x150 Дан победе над фашизмом 09.05.2018.  DSC 5791 150x150 Дан победе над фашизмом 09.05.2018.

„Овај дан, као и претходних, али и сваке наредне године, веома је битан за град Краљево. Ми негујемо сећања на своје бесмртне хероје – а хероји нису само борци и ратници који су извојевали овај миран живот за нас, већ су то и све жртве, и жене, и мајке, и рођаке, сви који су живот дали за нашу мирну будућност. Град Краљево је изабран да ове године, са још пет градова у Србији и два у Републици Српској, покаже како се поштује традиција, у манифестацији која је 2012. започета у Русији. Дужност града Краљева, свих нас који смо у тиму који води град, јесте да деци пренесемо сећање на хероје, да виде своје суграђане, мајке, очеве, који носе слике својих хероја, не у тузи за њима, већ у вечитом сећању“, поручила је заменица градоначелника Краљева Марица Мијајловић.

            Гост града Краљева на обележавању Дана победе био је први секретар Амбасаде Руске Федерације у Србији Константин Накићановић, који је такође положио венац на споменик из 1959. године, који подсећа на невине жртве. Представник Амбасаде је изразио захвалност становницима и представницима града Краљева, што не заборављају за руски и српски народ значајан Дан ослобођења од фашизма, заједничку антифашистичку борбу, и обележавају га сваке године.

„Представници Амбасаде сваке године на позив града долазе у Краљево за 9. мај. Заједно смо се борили против фашизма, Совјетски Савез је у томе помогао Србији. У новембру 1944. године у борбама за ослобођење Краљева је погинуло 357 црвеноармејца. Постоје обележја, сачувано је сећање на жртве и ми упућујемо захвалност Србима на томе што су сачували братство српског и руског народа. Наша заједничка антифашистичка борба учврстила је наше односе и ми ћемо се потрудити да то никад не заборавима у да увек буде тако“, поручио је први секретар Амбасаде Руске Федерације у нашој земљи.

Венце и цвеће на споменик и пошту прецима који су исписали историју положиле су бројне делегације – представници Рашког управног округа, Војске, Полиције, Жандармерије, Удружења породица палих бораца ратова 1990 до 1999. године, Удружења учесника ратова 1991-1999, Удружења ратних војних инвалида града Краљева, Удружења ратних и мирнодопских војних инвалида, СУБНОР-а, Удружења војних пензионера, Резервних војних старешина, Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова „Јово Курсула“, Друштва српско-руског пријатељства „Краљев град“, руских породица које живе у нашем граду, Кола српских сестара, Покрета социјалиста, Заветника…. и других бројних удружења, друштава, организација…

Сви они, заједно са ученицима краљевачких школа, представницама Женске одборничке мреже, Савета за родну равноправност града Краљева, бројним грађанима Краљева, први пут ове године, прошетали су улицама града у манифестацији „Бесмртни пук“. Учесници су носили транспарент на коме је писало „Бесмртни пук Краљево“ и заставу са фотографијама Краљевчана страдалих у ратовима 1990-1999 – „бесмртних хероја слободарског града Краљева“, као и  фотографије чланова својих породица који су животе дали за отаџбину.

Председница Савета за родну равноправност града Краљева и заменица секретара Скупштине града Лидија Павловић, честитала је Дан пообеде над фашизмом и нацизмом свим суграђанима и истакла значај и част одржавања једне овакве манифестације у нашем граду јер одајемо почаст свим људима који су се борили за слободу нашег града и слободу у Србији и целом свету. Према њеним речима, Савет за родну равноправност града Краљева се прикључио акцији и учествовао у њеном организовању у нашем граду јер су и жене биле учеснице свих ратова и заузеле запажено место у историји својим активним ангажовањем у ратним дејствима.

Колона Бесмртног марша, коју је пратио Оркестар „27. септембар“, кретала се Хајдук Вељковом улицом, од раскрснице са Улицом Димитрија Туцовића, до Улице Четвртог краљевачког батаљона на Кеју, да би затим шетњу наставила Улицом Милана Топлице до Трга српских ратника, где је, код Споменика српским ратницима палим за слободу отаџбине од 1912. до 1918. године шетњу завршила.

  Потом је, у Мултимедијалном центру „Kварт“, приказан филм „Собибор“, заснован на догађајима за време Отаџбинског рата у нацистичком логору смрти Собибор у Пољској.

 

Текст објављен на званичном сајту Града Краљева

DSC 5726 150x150 Дан победе над фашизмом 09.05.2018. DSC 5751 150x150 Дан победе над фашизмом 09.05.2018. DSC 5821 150x150 Дан победе над фашизмом 09.05.2018.

DSC 5847 150x150 Дан победе над фашизмом 09.05.2018. DSC 5967 150x150 Дан победе над фашизмом 09.05.2018. DSC 5982 150x150 Дан победе над фашизмом 09.05.2018.

 

Посетите

Архиве