ПАЛИ СУ НЕПОБЕЂЕНИ

Овај сајт посвећен је неговању успомена на погинуле борце у ратовима на простору бивше Југославије, који су несебично дали своје младе животе за одбрану своје отаџбине и за правду и слободу српског народа и других народа који са њима живе у пријатељству и слози.
Нека овај сајт-споменик једном времену и једном храбром нараштају буде наук, опомена и путоказ новим генерацијама да би неустрашиво знале да бране своје националне и државне интересе свим средствима примереним духу и времену у којем живе.
Само тако ће се сачувати српска баштина, генерацијама и у крви стварана, и само тако њихови животи неће бити узалуд дати.

НЕКА ИМ ЈЕ ВЕЧНА СЛАВА И ХВАЛА

23.04.2018

Извор: сајт Министарства одбране Србије

Свечана академија поводом обележавања Дана Војске Србије одржана је вечерас у Центру „Сава“, а централном догађају у оквиру празновања Дана Војске присуствовало је највише државно и војно руководство Републике Србије.

Изасланик председника Републике и врховног команданта Војске Србије, министар одбране Александар Вулин, обраћајући се окупљенима истакао је да је данас, на празник када су наши очеви устали да би гинули на ногама, да не живе на коленима, прилика је да се сетимо ко смо, одакле смо и куда идемо, прилика је да видимо међу собом шта смо ове године и године иза нас, од празника до празника, од сећања до сећања учинили, да будемо вреднији и бољи.

1 150x150 Припадници Удружења присуствовали Свечаној академији поводом Дана Војске Србије 2 1 150x150 Припадници Удружења присуствовали Свечаној академији поводом Дана Војске Србије 3 1 150x150 Припадници Удружења присуствовали Свечаној академији поводом Дана Војске Србије

– Уз огромну подршку врховног команданта Војске Србије, уз огромни рад најмлађег војника, па све до начелника Генералштаба, и сваког припадника Министарства одбране мењали смо и чинили да будемо бољи – рекао је министар Вулин додајући да су плате у систему повећане за 10 посто, да су увећане дневнице, те да је уведена солидарна помоћ за рођење детета.
Свечана академија поводом Дана Војске Србије
Војска помаже, истакао је министар Вулин, и кроз стамбену изградњу и повољне кредите, додајући да је више од 700 станова подељено активним и пензионисаним припадницима Војске Србије, међу којима Министарство одбране и Војска Србије не праве разлику, уз подсећање да „једном војник, увек војник“.

– Гледамо шта смо учинили и шта смо урадили. Градили смо и градимо хангаре за смештај технике, али и обнављамо Интернат Војне гимназије, обнављамо нашу Војну академију, побољшавамо за наше најдраже и најбоље и смештајне капацитете и Спортски центар  и стрелиште. Обнављамо и војно здравство, чинимо све да нам апотеке буду пуне, да купимо свако медицинско помагало и како ново медицинско возило – рекао је министар војни, додавши да је по наређењу врховног команданта наручено довољно униформи и чизама да сваки наш активни војник има бар два пара униформи и нове чизме.

4 150x150 Припадници Удружења присуствовали Свечаној академији поводом Дана Војске Србије 5 150x150 Припадници Удружења присуствовали Свечаној академији поводом Дана Војске Србије 6 150x150 Припадници Удружења присуствовали Свечаној академији поводом Дана Војске Србије

Министар Вулин је нагласио да ћемо први пут од НАТО агресије 1999. године имати ескадрилу мигова 29 и то ремонтованих модернизованих, као и хеликоптере ХА145 и МИ-17, МИ-35, те да ћемо ојачати нашу војску са тенковима Т-72 и оклопним борбеним возилима пешадије.

– А ту су и Лазар 3, и самоходне хаубице Нора Б-52, и оклопни Милош и мали Милош, као и авион наше производње Ласта и више од 40 различитих производа наше одбрамбене индустрије у наоружању наше војске. Али изнад свега, ово је војска коју чине људи, изнад свега, ово је војска коју чине људи који знају да су део народа увек и изнад свега Војска која будно мотри да на север Косова нико не покуша да упадне силом. Војска која је гарант снаге и сигурности наше једине и најдраже Србије, Србије која је гарант Дејтонског споразума, а тако и Републике Српске, њеног развоја, њеног мира и права нашег народа да траје и да живи – рекао је министар одбране додавши да смо ми војска победника, војска која својом снагом и сигурношћу може с пуним правом да поручи да се Јасеновац и Јадовно, да се „Бљесак“ и „Олуја“ и мартовски погром никада и нигде више неће поновити.

Ми смо, рекао је министар Вулин, војска победника, оног народа који је навикао да трпи, да пати, али није научио да се преда никад и нипошто.

– Она војска и онај народ који мир цене, али слободу воле изнад свега. Ми смо она војска о којој су мајке маштале у најтежим тренуцима нашег народа док су чувале децу већ унапред осуђену на истребљење и говориле им „само кад дође наша војска, српска војска, биће живот и биће мир и биће победа“. Јер ми смо она војска која је водила ратове који су други тражили и наметали, а побеђивала у њима зато што је веровала у свој народ и своју слободу, тврдоглава, жилава и решена да никад не попусти, да се никад не преда – нагласио је министар Вулин додајући да наша војска није научила да капитулира упркос великим силама са којима се суочавала.

Окупљеним припадницима Војске Србије министар одбране је поручио да се нада да ће молитве које српски народ већ вековима тихо у себи, над својом уснулом децом изговара, овога пута, први пут у хиљаду година, оне бити услишене – да наша деца буду прва генерација у историји српског народа која ће одрасти и живети у миру.

– Али ако будемо довољно јаки, ако будемо довољно јединствени и сложни, ако будемо довољно сигурни и спреми, можда ћемо је и ми испунити да ово буде прва генерација нашег народа која неће упознати рат – нагласио је министар Вулин завршавајући своје обраћање поруком „Живела Војска Србије! Живела Србија“.

У духу данашњег празника, свечаност је започела звуцима фанфара, а у наставку програма историја српске Војске представљена је освртима на најважније догађаје који су обележили раскршћа српске историје у протекла два века.

Од почетака српске државности извојеване Првим и Другим српским устанком, преко Првог и Другог светског рата, па све до акције „Олуја“ и избегличких колона, НАТО агресије 1999. године и свему што је за њом уследило, богат мултимедијални програм осветлио је улогу и значај српске војске која је увек била тамо где је слобода, сликом, речју, музичким и сценским наступима водећи гледаоце до завршног дела свечане академије посвећеном ономе што Војска Србије представља данас – савремену и модерну армију и институцију од највећег поверења наших грађана.

Сваку историјску целину, пропратио је дефиле застава из тог периода, а посебну пажњу гледалаца привукао је и егзерцир припадника Гарде, који су својеврсни „плес са пушком“ обогатили новим детаљима које су вечерас премијерно извели.

У име оних припадника Министарсва одбране и Војске Србије који Дан Војске проводе радно, извршавајући своје задатке у земљи и свету, окупљенима су видео-поздравима вечерас обратили комнандант контингента Војске Србије у мисији MINUSCA у Централноафричкој Републици пуковник Горан Радосављевић и командир базе „Шушњак“ у Копненој зони безбедности поручник Стефан Бисерчић.

Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“ у пратњи хорова Министарства одбране и Војске Србије, Факултета музичке уметности и Дечјег културног центра Београд, уз наступ солиста, учинили су да вечерашњи програм буде и својеврсни музички празник Војске Србије.

Свечана академија и празник којој је посвећена, била је прилика да се сетимо и породица погинулих припадника, као и ветерана, који су вечерас били гости у Центру „Сава“. Међу гостима вечерашње свечаности били су одликовани и награђени припадници Министарства одбране и Војске Србије.

У оквиру обележавања Дана Војске Србије, на платоу испред Центра „Сава“ гости су имали прилике да погледају и приказ дела наоружања и војне опреме, као и производе српске наменске индустрије.

Свечаности у Центру „Сава“ присуствовали су и представници верских заједница, дипломатског и војнодипломатског кора, јавног и културног живота, као и представници Министарства одбране и Војске Србије са члановима породица.

Посетите

Архиве