ПАЛИ СУ НЕПОБЕЂЕНИ

Овај сајт посвећен је неговању успомена на погинуле борце у ратовима на простору бивше Југославије, који су несебично дали своје младе животе за одбрану своје отаџбине и за правду и слободу српског народа и других народа који са њима живе у пријатељству и слози.
Нека овај сајт-споменик једном времену и једном храбром нараштају буде наук, опомена и путоказ новим генерацијама да би неустрашиво знале да бране своје националне и државне интересе свим средствима примереним духу и времену у којем живе.
Само тако ће се сачувати српска баштина, генерацијама и у крви стварана, и само тако њихови животи неће бити узалуд дати.

НЕКА ИМ ЈЕ ВЕЧНА СЛАВА И ХВАЛА

30.09.2017.

У организацији владиног Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, а поводом комеморативних свечаности у знак сећања на око 250.000 хиљада страдалих цивила и припадника српске војске на путу Албанске голготе, председница Удружења породица палих бораца ратова од 1990. године Р. Србије Добрила Копривица чинила је државну делегацију Србије и присуствовала церемонији полагања венаца и одавања почасти на острву Крфу, Гувији и Агиосу Матеосу.

01 travel 2017 270 150x150 Обележена 101. годишњица од искрцавања српске војске на Крф travel 2017 414 150x150 Обележена 101. годишњица од искрцавања српске војске на Крф travel 2017 378 150x150 Обележена 101. годишњица од искрцавања српске војске на Крф

У име Владе Србије комеморативне свечаности предводио је министар за рад, запошљавања, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и положио венце и одао почаст код спомен – костурнице у Маузолеју на острву Видо, код морнаричког крста и у „Плаву гробницу“. Том приликом присуствовала је висока делегација Министарства одбране и Војске Србије, званичници Грчке, представници Града Крфа, представници других удружења који негују традицију ослободилачких ратова Србије, представници Крфског удружења грчко-српског пријатељства, студенти Војне академије из Београда и студенти Криминалистичко-полицијске академије из Београда и Бања Луке.
У склопу обележавања годишњице, државни секретар Министартва за рад, запошљавања, борачка и социјална питања Негован Станковић предводио је церемонију полагања венаца и одавања почасти 28. септембра код спомен-плоче у Гувији (место искрцавања српске војске на Крф), на споменик Дринској дивизији, као и код споменика Јанису Јанулису.

Заменик министра за рад Зоран Милошевић предводио је комеморативне активности на Зејтинлику у Солуну поводом обележавања 99. годишњице пробоја Солунског фронта и том приликом положио венце на српском и на савезничка гробља француских, италијанских, руских, енглеских, грчких војника, на Поликастру поводом годишњице пробоја Македонског фронта и Удову у Републици Македонији где је одата почаст палим борцима у балканским и Првом светском рату. Крфска епопеја представља један од најтрагичнијих и најсудбоноснијих периода новије националне историје. У питању је раздобље великог страдања цивилног становништва и припадника оружаних снага који су, исцрпљени дуготрајним маршевима кроз Косово и Метохију и Албанију, спас потражили на грчким јонским острвима Крф и Видо.

<p style=”text-

Посетите

Архиве