ПАЛИ СУ НЕПОБЕЂЕНИ

Овај сајт посвећен је неговању успомена на погинуле борце у ратовима на простору бивше Југославије, који су несебично дали своје младе животе за одбрану своје отаџбине и за правду и слободу српског народа и других народа који са њима живе у пријатељству и слози.
Нека овај сајт-споменик једном времену и једном храбром нараштају буде наук, опомена и путоказ новим генерацијама да би неустрашиво знале да бране своје националне и државне интересе свим средствима примереним духу и времену у којем живе.
Само тако ће се сачувати српска баштина, генерацијама и у крви стварана, и само тако њихови животи неће бити узалуд дати.

НЕКА ИМ ЈЕ ВЕЧНА СЛАВА И ХВАЛА

03.04.2017.

ОРГАНИЗОВАНО ЈЕ ПУТОВАЊЕ 17.03.2017.ГОДИНЕ НОСТАЛГИЧНА ТУРА:
МЕЋАВНИК-ВИШЕГРАД-ТРЕБИЊЕ-ДУБРОВНИК-МОСТАР-САРАЈЕВО 3 ДАНА -АУТОБУСОМ

Првог дана обишли смо Парк природе Шарган-Мокра гора, обилазак је био путем чувене пруге ,, Шарганска осмица,, као и Дрвенграда на Мећавнику- саграђеног по идеји чувеног филмског режисера Емира Кустурице.Наставак путовања –идемо за Вишеград. Уследио је обилазакстарог моста, чувене ,, Ћуприје на Дрини,, и споменика Иве Андрића, Андрић града, који су изградили Емир Кустурица и Влада Републике Српске у част Нобеловца. Краћи одмор. Настављамо путовање за Требиње. Смештај-вечера и ноћење су били у хотелу.

         Сутрадан смо били на излетишту Црквина, одакле се пружа прелеп поглед на град и његову околину. Осим уређених паркова и фонтана на Црквини се налазе; Херцеговачка Грачаница, верна копија Манастира Грачаница са Косова, у којем је сахрањен Јован Дучић, галерија позлаћених Икона и маузолеј песника Јована Дучића.Уследио је повратак у град, обилазак: Арсланагића моста из XVI века саграђеног од камена, Требишњице, манастир Тврдош из XVI века, шетња улицама старог градагде смо посетили Сат-кулу, градске зидине са трговима……,, Трг Песника,, где су платани стари преко 100 година, који представљају симбол града.На тргу се налазе бројни поклони песника Јована Дучића свом граду / Јелена Анжујска, Његошева биста, лавови на улазу у парк/.Потом је уследио факултативни излет за Дубровник. Дубровник је јединствен у свету због импресивних средњовековних  тврђава, цркава, самостана и палата и често  га називају бисером Јадрана. Ишли смо у разгледање града: палате Спонза, Орландовог споменика, Ловренца, прошетали смо Страдуном….. и обишли градске зидине.

         У Мостару; о9билазак манастира Житомислић  који је изграђен у XVII веку, порушен 1992. године и поново обновљен 2004. године. Такође смо у Мостару обишли грађевине које датирају из турског доба:Л  Стари мост, Кулу Келебија, Кулу Херцегуша, Сахат Кулу, Криву ћуприју- један од најстаријих очуваних  споменика из османлијског периода, подигнута је пре 1558. г. и по предањима Стари мост је саграђен по узору на овај мали мост.Кујунџилук – стара мостарска чаршија налази се на левој страни реке Неретве са своји8м радионицама и сувенирницама. Настављамо путовање ка Сарајеву. Сарајево је имало ту срећу да се у својих шест векова дугој историји, на раскрсници источних и западних, северних и јужђних културних токова, духовно обогаћује и надограђује. Разгледање старог дела града, Башчаршије, кујунџилука, Бегове џамије…..

1 trebinje 300x225 АКТИВНОСТИ УДРУЖЕЊА ПОРОДИЦА ПАЛИХ БОРАЦА РАТОВА ОД 1990.ГОДИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Требиње – Спомен обележје погинулим  браниоцима отаџбине 90-99

2 trebinje 300x225 АКТИВНОСТИ УДРУЖЕЊА ПОРОДИЦА ПАЛИХ БОРАЦА РАТОВА ОД 1990.ГОДИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Требиње – Српска Грачаница – Копија манастира Грачаница са Косова у којем је сахрањен Јован Дучић

  bronzano spomen obelezje 150x150 АКТИВНОСТИ УДРУЖЕЊА ПОРОДИЦА ПАЛИХ БОРАЦА РАТОВА ОД 1990.ГОДИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ   srpske majke 150x150 АКТИВНОСТИ УДРУЖЕЊА ПОРОДИЦА ПАЛИХ БОРАЦА РАТОВА ОД 1990.ГОДИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

24.03.2017.год., на  ,,Дан сећања,,  откривено је  бронзано спомен-обележе посвећено српским мајкама, рад вајара Мирка Мркића Острошког- бронзано знамење ,, Српским мајкама,, које приказује ликове знаменитих мајки узетих као симболе за све жене које су ,, бдијући над колевкама, бделе над судбином народа,,. у част мајки које су рађале наше хероје

 Бронзано спомен –обележје ,, Српским мајкама ,, је открио  председник Републике Србије Томислав Николић на згради Дома Војске уз присуство мајки чланова Удружења породица палих бораца ратова од 1990.године Републике Србије;

-Наде Милић из Краљева која је изгубила три сина на Косову и Метохији / председник Томислав

        Николић јој је доделио Сретењски орден, 15.02.2015.год./

  • Зоре Никитовић, Веске Мајмаревић Верице Радека, Радмиле Медаковић, Даворке Чоко, Кристине Јаковљевић, Бисеније Козодеровић, Радмиле Ђоковић, Браниславе Јефтић, Милице Илић, Стане Плавшић, Дивне Миљковић ,Драгице Шево, Драге Миоковић, Винке Алексић, Јелице Павловић, Драгице Пауновић, Радмиле Беко, Милене Стајић, Даре Косановић, Драгиње Миодраг, Стојане Тановић, Драгице Златовић и др.

Које су дошле  са територије целе Србије, нажалост већина наших мајки нису дочекала  овај догађај, већина наших мајки нису  због болести могле да присуствују овом догађају.

28.априла 2017. године, представници Удружења породица палих бораца рата од 90.године Р.Србије присуствовали су обележавању  годишњице смрти Гаврилу Принципу, која се одржава први пут код споменика Гаврилу Принципу у Финансијском парку у Београду, положили венац и одали пошту.

spomenk gavrilu principu 300x169 АКТИВНОСТИ УДРУЖЕЊА ПОРОДИЦА ПАЛИХ БОРАЦА РАТОВА ОД 1990.ГОДИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Посетите

Архиве