ПАЛИ СУ НЕПОБЕЂЕНИ

Овај сајт посвећен је неговању успомена на погинуле борце у ратовима на простору бивше Југославије, који су несебично дали своје младе животе за одбрану своје отаџбине и за правду и слободу српског народа и других народа који са њима живе у пријатељству и слози.
Нека овај сајт-споменик једном времену и једном храбром нараштају буде наук, опомена и путоказ новим генерацијама да би неустрашиво знале да бране своје националне и државне интересе свим средствима примереним духу и времену у којем живе.
Само тако ће се сачувати српска баштина, генерацијама и у крви стварана, и само тако њихови животи неће бити узалуд дати.

НЕКА ИМ ЈЕ ВЕЧНА СЛАВА И ХВАЛА

Tрадиционално целодневно дружење четрнаесто  по реду припадника Министарства одбране и  Војске Србије са  Удружењем породица палих бораца ратова од 1990 године Републике Србије, 28. јуна  на Видовдан одржано је обиласком световних, културних и историјских знаменитости Манастира Боговађа, Ваљева, Текериша и Мишара.


У манастиру Боговађа присуствовали смо молебану, а након тога у старом конаку обишли смо Музеј Првог и Другог српског устанка и чесму „Хаџи Рувима“ познату по „Боговој води“ која лечи разне болести и по којој је и манастир добио име. Након кратког предаха и послужења кренули смо пут Ваљева.

У Ваљеву смо заједно с представницима Министартва одбране и Војске Србије положили венац на Споменику палим борцима и умрлим ратним војним инвалидима у оружаним акцијама после 17.08.1990. године. Након тога упутили смо се у касарну „Војвода Живојин Мишић“ где нам је топлу добродошлицу приредио мајор Горан Јурош. Положили смо венац на споменик палим борцима у кругу касарне, а онда смо посетили спомен собу Другог центра за обуку која је посвећена 5. пешадиском пуку „Краља Милана“ и која чува успомену на ову јединицу од дана настанка 1883. године па све до данас.

По лепом и пријатном дану наставили смо свој пут који нас је довео до Текериша. Након полагања венца на Спомен-костурници и одавања почасти палим ратницима обишли смо Музеј посвећен Церској бици, бисте војводе Радомира Путника, Степе Степановића, Живојина Мишића и Петра Бојовића и спомен чесму. Након кратког предаха и освежења упутили смо се у Мишар. У селу Мишар надомак Шапца обишли смо споменик посвећен јунацима Мишарске битке из 1806. године. Онда смо се упутили ка Београду и дружење привели крају раземеном лепих утисака у аутобусу и жељним ишчекивањем поновног дружења с припадницима Министарства одбране и  Војске Србије.

Аутобус и ручак без надокнаде обезбедило је Министарство одбране и Војска Србије.

Три венца од природног цвећа обезбедило је наше Удружење.


DSCN3659 ВИДОВДАНСКО ДРУЖЕЊЕ 28.06.2016. године


DSCN3666 ВИДОВДАНСКО ДРУЖЕЊЕ 28.06.2016. године


DSCN3672 ВИДОВДАНСКО ДРУЖЕЊЕ 28.06.2016. године


DSCN3686 ВИДОВДАНСКО ДРУЖЕЊЕ 28.06.2016. године


DSCN3687 ВИДОВДАНСКО ДРУЖЕЊЕ 28.06.2016. године


slika 3 Valjevo ВИДОВДАНСКО ДРУЖЕЊЕ 28.06.2016. године


slike Vidovdan ВИДОВДАНСКО ДРУЖЕЊЕ 28.06.2016. године

Посетите

Архиве