ПАЛИ СУ НЕПОБЕЂЕНИ

Овај сајт посвећен је неговању успомена на погинуле борце у ратовима на простору бивше Југославије, који су несебично дали своје младе животе за одбрану своје отаџбине и за правду и слободу српског народа и других народа који са њима живе у пријатељству и слози.
Нека овај сајт-споменик једном времену и једном храбром нараштају буде наук, опомена и путоказ новим генерацијама да би неустрашиво знале да бране своје националне и државне интересе свим средствима примереним духу и времену у којем живе.
Само тако ће се сачувати српска баштина, генерацијама и у крви стварана, и само тако њихови животи неће бити узалуд дати.

НЕКА ИМ ЈЕ ВЕЧНА СЛАВА И ХВАЛА

Једна од градских улица у Пожеги од данас носи име храброг потпоручника Борка Никитовића, који је на данашњи дан пре 24 године положио живот на браник отаџбине. Улицу која ће од данас носити име младог хероја отворили су начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић и председник општине Пожега Милован Мићовић.

Делегација Удружења породица палих бораца рата од 1990-1999 год.Републике Србије је присуствовала у Пожеги откривању улице.

Начелник Генералштаба је у пратњи команданта Друге бригаде Копнене војске бригадног генерала Драгослава Сладаковића и заменика команданта Гарде пуковника Жељка Гавриловића положио венац испред спомен-обележја на школи у селу Узићи, где је млади гардијски потпоручник завршио прва четири разреда основне школе. Осим њих, венце су положили и припадници борачких организација и многобројна родбина.

Том је приликом пуковник Гавриловић, Борков „класић“ са Академије, истакао да је животни пут Борка Никитовића, као најбољег ђака а касније и студента, довео у најелитнији део војске, у Гардијску бригаду, а затим и на славонско ратиште.

– На данашњи дан 1991. године пошао је на свој последњи задатак и на том задатку за своју земљу је дао оно највредније, свој живот, а нама је дао задатак да наставимо да бранимо своју земљу и свој народ и да будемо верни својој заклетви, рекао је заменик команданта Гарде захваливши општини Пожега што је подржала иницијативу Гарде да једна од улица родног града овог никад заборављеног хероја добије његово име. Он је захвалио породици што и поред свог губитка није окренула леђа војсци, већ је са њом наставила да учествује у едукацији младих српских официра кроз фонд који носи име по потпоручнику Никитовићу.

Боркова мајка Зора Никитовић захвалила је војсци што чува сећање не само на њеног сина, већ на све српске синове који су живот изгубили у борби за отаџбину и слободу.

 

У циљу очувања успомене на храброг потпоручника, 1993. године Српска православна црква, Војска Србије и Универзитет у Београду основали су добротворни фонд, који се  финансира средствима оснивача и других донатора, међу којима се посебно истиче Боркова мајка. Фонд награђује ученике и студенате школа кроз које је животни пут провео Борка. Тако награде фонда добијају најбољи ученици ОШ „Петар Лековић“ у Пожеги и Војне гимназије, и најбољи студенти Војне академије, Београдског универзитета и Богословског факултета.

Борко Никитовић је рођен 9. јула 1968. године у Пожеги. Након осмогодишњег школовања у родном граду, уписује Војну гимназију а затим и Војну академију, коју завршава ратне 1991. године као први у рангу, са просечном оценом 10, те своју војничку каријеру започиње у Гардијској бригади.

Потпоручник Борко Никитовић изгубио је живот у Вуковару, 16. октобра 1991. године, у својој 23. години живота, жртвујући себе да би спасао своје војнике. За несебично жртвовање и испољену храброст одликован је посмртно орденом за храброст.

Посетите

Архиве