ПАЛИ СУ НЕПОБЕЂЕНИ

Овај сајт посвећен је неговању успомена на погинуле борце у ратовима на простору бивше Југославије, који су несебично дали своје младе животе за одбрану своје отаџбине и за правду и слободу српског народа и других народа који са њима живе у пријатељству и слози.
Нека овај сајт-споменик једном времену и једном храбром нараштају буде наук, опомена и путоказ новим генерацијама да би неустрашиво знале да бране своје националне и државне интересе свим средствима примереним духу и времену у којем живе.
Само тако ће се сачувати српска баштина, генерацијама и у крви стварана, и само тако њихови животи неће бити узалуд дати.

НЕКА ИМ ЈЕ ВЕЧНА СЛАВА И ХВАЛА

Tрадиционално целодневно дружење тринаесто  по реду припадника Министарства одбране и  Војске Србије са  Удружењем породица палих бораца ратова од 1990 године Републике Србије, 28 јуна  на Видовдан, обиласком културних и историјских знаменитости   Орашца, Опленца и Крагујевца.У Орашцу  је положено цвеће на споменик Карађорђу, Обилазак спомен обележја Марићевића јаруге, присуство у цркви Светог Вазнесења господњег, разгледање музеја.

Обилазак Опленца разгледање конака са кулом који је претворен у музеј Вождовим личним стварима и оружја из његовог времена где нас је кустос упознао и испрачао историјске чињенице из тог времена.Разгледање маузолеја породице Карађорђевић на Опленцу.

Полагање цвећа у Крагујевцу на споменик палим борцима од 1990 до 1999. године, где нас јке дочекао председник Удружења ратних војних инвалида и породица погинулих бораца Србије, Радиша Миливојевић и председник Удружења ратних војних инвалида и породица погинулих бораца Крагујевца Драган Бојић. Обишли смо спомен собу која се налази у оквиру пословног простора градског Удружења. Где су размењени пригодни поклони у знак сећања, дружења и евоцирање успомена на погинуле и рањене у периоду од 1990 до 1999.године. Уз срдачан растанак и договор да се поново видимо отишли смо на ручак у касарну, ВП 3262 где је домаћин био потпуковник Стојан Симјоновић, после ручка предали смо поклон књигу за ВП 3262 и књигу ,, Добровољачка,, на личност потпуковника. Наставили смо планиране активности полагањем цвећа на споменик стрељаним ђацима и професорима у Шумарицама.

Венац на спомен обележје у Шумарицама положили су деца палих бораца.

Видовданско дружење по плану и програму завршено је обиласком спомен обележја Шумарице. Нашу делегацију Удружења чинило је 38 /тридесетосам/ чланова.

Делегацију Министарства одбране и Војске Србије чинило је пет активних припадника и то:

  • Пуковник Срећко Кузмановић /вођа пута/
  • Пуковник Ђурица Иличић
  • Потпуковник Иван Филиповић
  • Потпуковник Горан Стојаковић
  • Потпуковник Златко Павићевић.

Аутобус и ручак без надокнаде обезбедило је Министарство одбране и Војска Србије. Поклон књиге и три венца од природног цвећа обезбедило је наше Удружење.

Посетите

Архиве