ПАЛИ СУ НЕПОБЕЂЕНИ

Овај сајт посвећен је неговању успомена на погинуле борце у ратовима на простору бивше Југославије, који су несебично дали своје младе животе за одбрану своје отаџбине и за правду и слободу српског народа и других народа који са њима живе у пријатељству и слози.
Нека овај сајт-споменик једном времену и једном храбром нараштају буде наук, опомена и путоказ новим генерацијама да би неустрашиво знале да бране своје националне и државне интересе свим средствима примереним духу и времену у којем живе.
Само тако ће се сачувати српска баштина, генерацијама и у крви стварана, и само тако њихови животи неће бити узалуд дати.

НЕКА ИМ ЈЕ ВЕЧНА СЛАВА И ХВАЛА

GST 1241 150x150 Откривена спомен плоча потпоручнику Борку НикитовићуНачелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, заједно са председником општине Пожега Милованом Мићовићем и председником локалног Удружења ветерана Драганом Мићовићем, открио је данас у Узићима код Пожеге спомен-плочу потпоручнику Борку Никитовићу, који је херојски изгубио живот штитећи своје војнике током ратних дејстава у Вуковару 1991. године.

Делегација Удружења породица палих бораца рата од 1990 – 1999 год. Републике Србије, је присуствовала откривању спомен – плоче потпоручнику Борку Никитовићу у Узићима код Пожеге.

01 150x150 Откривена спомен плоча потпоручнику Борку НикитовићуУ присуству представника Министарства одбране и Војске Србије, Никитовићеве родбине и пријатеља, представника локалне заједнице, његов колега са класе Војне академије пуковник Жељко Гавриловић рекао је да му је част што је познавао младог официра Југословенске народне армије који је достојно одужио свој дуг отаџбини.

– Био је најбољи међу нама. Вуковац у основној школи, најбољи ђак Пожеге, бескрекоран и у Војној гимназији, да би Војну академију завршио са просечном оценом десет, па је на свечаности поводом промоције у чин потпоручника проглашен и најбољим питомцем те високошколске установе. Ради тога је, као најбољи, и добио службу у Гардијској бригади, рекао је Гавриловић и подсетио да је ратни вихор тог младог официра “однео” у Вуковар где је дао отаџини оно највредније што је имао – свој живот.

Мајка погинулог официра Зора Никитовић захвалила је “својој војсци” што није заборавила њеног сина.

Спомен-плоча постављена је на згради Основне школе “Петар Лековић”, у коју је ишао Борко Никитовић, а њени садашњи ученици одсвирали сутим поводом химну Боже правде и рецитовали родољубиве стихове.

Посетите

Архиве