ПАЛИ СУ НЕПОБЕЂЕНИ

Овај сајт посвећен је неговању успомена на погинуле борце у ратовима на простору бивше Југославије, који су несебично дали своје младе животе за одбрану своје отаџбине и за правду и слободу српског народа и других народа који са њима живе у пријатељству и слози.
Нека овај сајт-споменик једном времену и једном храбром нараштају буде наук, опомена и путоказ новим генерацијама да би неустрашиво знале да бране своје националне и државне интересе свим средствима примереним духу и времену у којем живе.
Само тако ће се сачувати српска баштина, генерацијама и у крви стварана, и само тако њихови животи неће бити узалуд дати.

НЕКА ИМ ЈЕ ВЕЧНА СЛАВА И ХВАЛА

Видовданско дружење 2010

од | август 31, 2010 | у Вести

У складу са опредељењем за неговањем и очувањем трајне успомене на погинуле у оружаним сукобима од 1990  и одбрамбеног рата 1999 године, поводом  Видовдана – дана сећања на јунаке Косовског боја.  Генералштаб ВС и Удружење породица палих бораца ратова од 1990.године Републике Србије, организовали су целодневно на Видовдан 28. јуна 2010 год. заједничко окупљање , путовање и дружење припадника Војске и чланова породица палих бораца. Ове године реализовано је у континуитету по осми пут са одобрењем Министра одбране господина Драгана Шутановца.

Представници учесника били су:

–          Испред Војске Србије пуковник  Синиша Кресовић  и

–          Испред Удружења  председник  господин Сава Пауновић,

Програм дружења и путовања реализован је у једном дану, обиласком и упознавањем историјских, културних, верских и других знаменитости, са поласком из Београда, обиласком манастира Раиновац општина  Гроцка а Видовдан се обележавао и присуством народа тога краја. У манастиру је одржан молебан за све погинуле од Косовског боја до одбрамбеног рата 1999 године. Мајка погинулог припадника МУП-а је игуманији манастира Минодори испред Удружења  предала поклоне, а манастир је за  све учеснике сабора обезбедио кафу и ракију

У Смедереву , учесници дружења веома срдачно примљени су  у Скупштини града Смедерева, љубазни домаћин је детаљно представио личну карту града, занимљивости, специфичности и перспективе развоја града Смедерева. Том приликом удружење је предало захвалницу граду Смедереву због бриге  и ангажовања града око стамбеног збрињавања породица палих бораца и решавања свих других проблема ове категорије становништва. Захвалницу је Удружење  доделило и Удружењу РМВИ – Смедерево  за изузетну сарадњу и помоћ породицама палих бораца тога краја. Упознавање са градом настављено је полагањем цвећа заједничке делегације Војске, РМВИ и Удружења на споменик палим борцима 90-99 год. Смедерева, обиласком споменика и културних знаменитости града.

Заједничко дружење настављено је у Пожаревцу у касарни ВП 5302, где су учесници традиционалног дружења  срдачно примљени. Представници команде центра за обуку КоВ упознали су учеснике дружења  о раду и  активностима овог центра уз обилазак учионица за обуку. После заједничког ручка на којем су представници Удружења ВП 5302 уручили захвалницу и књигу, заједничка делегација Војске и Удружења је положила цвеће на споменик погинулим тога краја.  после  је  организован обилазак музеја и културних знаменитости Пожаревца.

Дружење је завршено повратком у Београд  по плану.

Веома садржајно дружење, поред Видовданске симболике, омогућило је учесницима упознавање нових и многобројних историјских, културних, верских и других садржаја и вредности, чиме су још више употпунили постојећа знања, која на најбољи начин доприносе бољем  и свестранијем разумевању наше прошлости, очувању садашњости и изградњи срећније будућности.

Јединствена жеља свих учесника  дружења, изражена је потребом  да се захвале начелнику ГШ и Министру Одбране ВС са жељом настављања  и продубљивања традиционалне сарадње и дружења  не само поводом Видовдана.

IMG 9844 300x200 Видовданско дружење 2010

IMG 9954 300x200 Видовданско дружење 2010

IMG 9969 300x200 Видовданско дружење 2010

Посетите

Архиве