ПАЛИ СУ НЕПОБЕЂЕНИ

Овај сајт посвећен је неговању успомена на погинуле борце у ратовима на простору бивше Југославије, који су несебично дали своје младе животе за одбрану своје отаџбине и за правду и слободу српског народа и других народа који са њима живе у пријатељству и слози.
Нека овај сајт-споменик једном времену и једном храбром нараштају буде наук, опомена и путоказ новим генерацијама да би неустрашиво знале да бране своје националне и државне интересе свим средствима примереним духу и времену у којем живе.
Само тако ће се сачувати српска баштина, генерацијама и у крви стварана, и само тако њихови животи неће бити узалуд дати.

НЕКА ИМ ЈЕ ВЕЧНА СЛАВА И ХВАЛА

  1. Делегација Удружења положила венац крај Споменика Народном хероју Милану Тепићу у Београду

IMG 4137 225x300 Прослава  Дана војних ветерана   4. децембар  IMG 4304 225x300 Прослава  Дана војних ветерана   4. децембар

DSC 0496 1 150x150 Прослава  Дана војних ветерана   4. децембар jov 4781 1638525475 150x150 Прослава  Дана војних ветерана   4. децембар

 

 

  1. Присуство  делегације Удружења на пријему код министра одбране и начелника Генералштаба Војске Србије (извор:сајт министарства одбране)

    Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, приредили су данас, поводом Дана војних ветерана, пријем за представнике војних ветерана, ветеранских и традиционалних удружења у Дому Гарде на Топчидеру.
    dsc0704 1638547279 Прослава  Дана војних ветерана   4. децембар
    Министар је истакао да је и сам потомак ветерана, људи који су се борили за слободу отаџбине.
    Он је истакао да му је привилегија и задовољство што је данас, први пут у својству министра одбране, имао прилику да присуствује обележавању Дана војних ветерана. Он је подсетио да због пандемије ковида прошлогодишња свечаност није одржана, али да Министарство одбране и Војска Србије изузетно цене све оно што су ветерани учинили за Србију.
    dsc0636 1638547274 Прослава  Дана војних ветерана   4. децембар
    – Ја хоћу да се вама захвалим, јер то сам рекао и данас деци која су учествовала у пројекту „Наш војник, наш херој“. Та деца су писала радове, сликала, правила предмете, учествовала на различите начине у томе да искажу колико поштују војничку професију. Драго ми је да смо то вратили. Драго ми је да враћамо поштовање у целој земљи, оно што је председник Вучић урадио враћањем разних војних меморијала и обележавања тренутака у којима је Србија стицала своју славу. Хоћу да вам се захвалим што сте били део те историје и зато што сте, учествујући у свему овоме, учинили да сви ми будемо поносни – истакао је министар.Он је истакао да су ветерани пример свима како се воли и брани наша земља.
    dsc0855 1638548050 Прослава  Дана војних ветерана   4. децембар
    – Све што Министарство одбране буде могло у наредном периоду да учини, учиниће, иако формално то није у нашој надлежности. Да ли нешто јесте или није у нашој надлежности не значи да ми не можемо да се потрудимо и да се помучимо да олакшамо макар ваш живот, ако у тим временима није могло да буде лакше, макар да буде данас. Хвала на свему што сте урадили за нашу земљу. Живела Србија! – рекао је Стефановић.Министар Стефновић и генерал Мојсиловић, после свечаног пријема поводом Дана ветерана, састали су се са породицама народног хероја мајора Милана Тепића, потпоручника Борка Никитовића и војника Стојадина Мирковића који су 1991. године херојски погинули у борбама у Хрватској.
    dsc0852 1638548063 Прослава  Дана војних ветерана   4. децембар
    Начелник Управе за традицију, стандард и ветеране Сектора за људске ресурсе пуковник Драган Милковић, говорећи о значају обележавања Дана ветерана, подсетио је да је данас, на више места и меморијала одата пошта и положени венци у знак сећања на борце који су положили животе за слободу Србије, почев од Српско-турских ратова до сукоба деведесетих година двадесетог века. Он је истакао да се Дан ветерана, као један од највећих војних празника, обележава у циљу очувања културе сећања на погинуле саборце и очувања и неговања традиција у Министарству одбране и Војсци Србије.
    dsc0871 1638548068 Прослава  Дана војних ветерана   4. децембар

 

  1. Присуство Свечаној академији поводом Дана војних ветерана (извор: сајт министарства одбране)
    03.12.2021.


    Свечана академија поводом 4. децембра – Дана војних ветерана одржана је вечерас у  Дому Гарде на Топчидеру. Свечаности су присуствовали изасланик председника Републике и врховног команданта Војске Србије Сузана Пауновић, потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.
    dsc1022 1638553396 Прослава  Дана војних ветерана   4. децембар
    Министар Стефановић је, на почетку обраћања, захвалио породицама народног хероја мајора Милана Тепића, потпоручника Борка Никитовића и војника Стојадина Мирковића који су 1991. године херојски погинули у борбама у Хрватској, што су својим присуством обележили овај веома значајан свечани дан у коме поносно држимо подигнуту главу.

    – Овај дан обележавамо на спомен из 1912. године, када је готово 400 хиљада војника наше земље тада добило статус, односно, звање “стари ратник”, модерним језиком то би било оно што ми данас називамо ветеран. Статус, звање које се изнедрило први пут у то време, у време када је наша Србија водила ратове, не само за своју слободу већ рекао бих и за свој опстанак – истакао је министар Стефановић.

    Министар одбране је подсетио на сегмент из писма једног српског официра из те године са бојног поља код Битоља, који је објављен у тадашњој нашој штампи, а које је упутио својој сестри.

    –  Иако је писмо из 1912. мислим да би могло да се односи на сваког војника, на сваки период и на сваку ситуацију када је наша Србија бранила слободу. Он у писму описује како су три дана спавали пред Прилепом на снегу без покривача и ватре на температури 12 испод нуле, за сва три дана појели само по парче хлеба, а затим у води код Битоља два дана газећи реку до груди и тако мокри кренули у бој и он каже: „не можеш да појмиш нашег војника. Храбар је као лав, издржљив је као челик, зар би ми официри могли бити кукавице кад је наш сваки војних јунак, њега је требало видети код Битоља кад по највећој киши артиљеријске и пешачке ватре гази реку, разливену, брзу 56 метара у секунди, дубоку до гуше, иде напред држећи се руку за руку, пуштајући свог друга који пада погођен непријатељским танетом и хватајући оног следећег лишен могућности да у води до гуше употреби своју силну и сигурну пушку и не помишља да иде назад. Силни су, то само онај зна који им је командовао. Ко има овакву војску победиће цео свет“ – нагласио је министар Стефановић.
    dsc1124 1638553396 Прослава  Дана војних ветерана   4. децембар
    То писмо, како је додао, изузетно је веродостојан опис на шта је све српски војник спреман да уради у борби за своју Србију.

    – Такав је био и надаље кроз историју, кроз ратове који су уследили, такав је остао и до данас. Храбар као лав, издржљив као челик, неустрашиви борац за своју Србију. И Србија зато не сме да заборави своје војнике ветеране, не сме да заборави старе ратнике који су кроз историју војевали и изборили слободну отаџбину. Мора да чува њихова предања да би наша деца знала какви су се јунаци стварали, бранили, градили, очували нашу земљу. Мора посебну да укаже част и води бригу о оним херојима, нашим ветеранима, који су и данас са нама. Сваки од нас, али и сваки од вас мора да зна да смо свесни и поносни на то зато што сте са нама, зато што можемо да кажемо хвала за све што сте учинили и хоћемо да покажемо и поштовање и част зато што сте бранили и одбранили нашу отаџбину у судбоносним тренуцима за читаву земљу – поручио је министар Стефановић.

    Према његовим речима, упоредо са јачањем Министарства одбране и Војске Србије, јачаћемо и наше могућности да поправимо положај наших ветерана како би заједно убрзаним корацима и достојанствено градили бољу будућност за нашу децу.

    – Да никада не ратујемо, али да никад не заборавимо шта су људи који то јесу урадили учинили за свакога од нас. Живела Србија! – поручио је министар Стефановић.
    dsc1118 1638563036 Прослава  Дана војних ветерана   4. децембар
    Изасланик председника Републике и врховног команданта Војске Србије Сузана Пауновић, честитала је празник Дан војних ветерана, истичући да је у својој дугој и богатој историји Србија пролазила кроз различите периоде, мењала се, јачала и богатила.

    – Са својом земљом јачала је и стасавала и њена војска, која је данас, са поносом то можемо истаћи, право огледало како се традиција може уклопити у савремене токове живота, а да се не изгуби суштина. А суштина је љубав према отаџбини, понос на оно ко смо, одакле смо и непокорност која је одувек била својствена нашем народу – истакла је Пауновић.

    Слободу, како је додала, никада нисмо дали, а тешком муком и уз велике губитке долазили смо до дана победе, мира, весеља.

    – Многи који су икада и помислили о нашем народу као малом, као немоћном, уверили су се у своје погрешне процене и пожелели су да овај херојски, српски народ, пун части и поноса буде његов савезник. На данашњи дан обележавамо један од највећих војних празника – Дан војних ветерана, дан ратника, устаника, хероја, Дан оних који никада нису пристали на бег, пораз, предају. Дан хероја, који су безброј пута гледали смрти у очи и многи су на жалост у том погледу нестали, али и тада с осмехом на лицу и жаром у очима – истакла је Пауновић.

    Према њеним речима, управо због њих и њима сличних, келнске новине пред крај Првог светског рата писале су да се мало војника тукло онако како се тукао српски војник – он је умирао тамо где му је било наређено да се држи.

    – И свако слово из ових новина било је истинито – држали су се вољни да жртвују и живот за земљу којој су се заклели на верност. Прослава Дана војних ветерана и Свечана академија коју смо организовали само је један мали допринос успомени и очувању успомене на хероје нашег народа, на њихова надахнућа и на њихову величанствену борбу за слободу. Слободу коју су освојили давши подстрек данашњим генерацијама које су их следиле да очувају и стварају државу и институције које ће чувати те вредности, али да пре свега, да вредности наших ветерана препознају, негују и носе у себи – нагласила је Сузана Пауновић.

    Како је истакла, и данас, након више од једног века пред нама је исти задатак – испунити завете предака и чувати и развијати трајне вредности на којима је наша држава настала и опстала.
    dsc1044 1638553396 Прослава  Дана војних ветерана   4. децембар
    – Ми, који смо потомци славног Карађорђа, борбеног Милоша, интелектуалаца попут Пупина, Тесле, војвода, какви су били Мишић, Путник, Бојовић. Земља која је дала хероје као што су Тепић, Мирковић, Леовац и многи други, имамо много и довољно сасвим разлога и мотива да се водимо изреком „ко сме тај и може“ и да нађемо начина увек да чистог образа превазиђемо све препреке на путу просперитета наше Војске и наше државе – поручила је Сузана Пауновић.

    Према њеним речима, поучени смо делима оних који су исписали историју и учинили да њени најблиставији одељци носе назив Србија.

    – Сигурна сам да пламен за бољим сутра који носимо у генима никада неће утихнути, јер Србија и њен народ и не знају за друго осим да увек стоје поносно и пркосно. У име председника Републике и врховног команданта Војске Србије срећан вам Дан војних ветерана – поручила је Сузана Пауновић.

    Поводом Дана војних ветерана, министар Стефановић уручио је признања за успешну сарадњу, допринос у раду и реализацији пројеката и других активности Министарства одбране и Војске Србије. За пружену помоћ приликом реализације активности излагања културног добра „Сава“, плакете Министарства одбране министар Стефановић уручио је шефу Лучке капетаније Београд Милану Николићу и секретару Секретаријата за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима Дарку Главашу.

    На свечаној академији поводом Дана војних ветерана, у оквиру културно-уметничког програма, кроз сценске приказе и вокалне наступе, гости су имали прилику да виде и чују омаж херојима српске историје уз присећање на оне који су животом платили слободу нашег народа.

Посетите

Архиве