ПАЛИ СУ НЕПОБЕЂЕНИ

Овај сајт посвећен је неговању успомена на погинуле борце у ратовима на простору бивше Југославије, који су несебично дали своје младе животе за одбрану своје отаџбине и за правду и слободу српског народа и других народа који са њима живе у пријатељству и слози.
Нека овај сајт-споменик једном времену и једном храбром нараштају буде наук, опомена и путоказ новим генерацијама да би неустрашиво знале да бране своје националне и државне интересе свим средствима примереним духу и времену у којем живе.
Само тако ће се сачувати српска баштина, генерацијама и у крви стварана, и само тако њихови животи неће бити узалуд дати.

НЕКА ИМ ЈЕ ВЕЧНА СЛАВА И ХВАЛА

Да се не забораве

У протеклом периоду (децембар 2016. –  новембар 2017.) Удружење је имало велики број активности у циљу неговања традиције на погинуле борце, афирмацији вредности патриотизма и српских слободарских традиција.

 • Обележавање Дана војних ветерана /4. Децембар 2016/
  • Удружење породица палих бораца ратова од 1990 год. Републике Србије је учествовало  у комеморативним церемонијама на следећим локацијама:
   • полагање венца погинулим припадницима Војске у оружаним сукобима од 1991. до 1999. године, код Споменика жртвама рата и браниоцима отаџбине од 1990. до 1999. године на Савском тргу у Београду.
   • пријем код министра одбране и начелника Генералштаба Војске Србије у Великој ратној сали зграде старог Генералштаба
   • свечана  академија поводом Дана војних ветерана, у Конгресној сали Дома Гарде на Топчидеру /присуство 44 члана нашег Удружења/
 • Делегација Удружења је присуствовала новогодишњем коктелу 12.2016. које је организовало Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.
 • Делегација Удружења присуствовала и положила ловоров венац и одала почаст Топличким јунацима у Прокупљу 26.02.2017.
 • Удружење је организовало путовање 17.03.2017. године под називом „Носталгична тура“ / Мећавник – Вишеград – Требиње – Дубровник – Мостар – Сарајево /
 • ,,Дан сећања,,03.2017. – Председник Р. Србије је открио  бронзано спомен-обележе посвећено српским мајкама које приказује ликове знаменитих мајки узетих као симболе за све жене које су „бдијући над колевкама, бделе над судбином народа“ у част мајки које су рађале наше хероје.
 • априла 2017. године, представници Удружења присуствовали су обележавању  годишњице смрти Гаврилу Принципу и том приликом положили су венац.
 • Традиционално целодневно видовданско дружење припадника Министарства одбране и Војске Србије са Удружењем одржано је петнаести пут по реду, обиласком манастира Месић код Вршца, града Вршца и Специјалне бригаде у Панчеву, где су представници Удружења положили венац испред зида сећања, на којем се налазе фотографије са 24 погинула припадника Специјалне бригаде, а потом су обишли и богослужбени простор.
 • Представници Удружења присуствовали су 26. септембра обележавању Дана палим борцима у ратовима од 1990 – 1999. године у Земуну и том приликом положили су венац.
 • Делегација Удружења присуствовала је 29. септембра откривању споменика народном хероју Милану Тепићу и том приликом положила венац.
 • ГОДИШЊИЦА ИСКРЦАВАЊА СРПСКЕ ВОЈСКЕ НА ЈОНСКА ОСТРВА КРФ И ВИДО, БИТКЕ НА КАЈМАКЧАЛАНУ И ПРОБОЈА СОЛУНСКОГ ФРОНТА
  • Председница Удружења Добрила Копривица чинила је државну делегацију Србије и присуствовала церемонији полагања венаца и одавања почасти на:
   • острву Крфу, Гувији и Агиосу Матеосу, а поводом комеморативних свечаности у знак сећања на око 250.000 хиљада страдалих цивила и припадника српске војске на путу Албанске голготе;
   • Зејтинлику у Солуну поводом обележавања 99. годишњице пробоја Солунског фронта и том приликом положио венце на српском и на савезничка гробља француских, италијанских, руских, енглеских, грчких војника;
   • Поликастру где се налази савезнички меморијал код кога се обележава годишњица пробоја Македонског фронта и
   • Удову у Републици Македонији где је одата почаст код спомен костурнице палим борцима у балканским и Првом светском рату.
 • Представник Удружења присуствовао је обележавању Дана ослобођења Баточине у Другом светском рату.
 • Делегација Удружења присуствовала је церемонији обележавања годишњице погибије потпоручника Борка Никитовића и том приликом положила венац.

 

БРИГА ЗА ЉУДЕ

Током протеклог периода Удружење породица палих бораца готово свакодневно чинило je конкретне кораке у области унапређења права чланова породица палих бораца која им no закону припадају.

-Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, у оквиру акције за запошљавање, доставили смо податке о 229 деце палих бораца који чекају на посао. Очекујемо да држава њиховим запошљавањем пружи конкретан допринос стабилизацији материјалних прилика породица палих бораца, наводи Добрила Копривица, председник Удружења.

У Шапцу je формиран огранак Удружења породица палих бораца и иницирано подизање споменика палим борцима у ратовима од 1990 до 1990. године. У склопу напора оснивања огранка у Нишу добијен je простор у МЗ „Станко Пауновић”. У току су такође активности за оснивање испостава Удружења у Параћину, Ћуприји, Јагодини и Свилајнцу. Председник СУБНОР-а Параћин Никола Љевнаић препознао je потребе Удружења, уступивши простор на бесплатно коришћење.

Део чланова породица иалих бораца упуђен ie у бање на опоравак, уз попуст који je обезбеђен.

Излазећи у сусрет молбама породица палих оораца организован je семинар чије су теме биле: „Стрес у свакодневном животу” и „Развој емоционалне интелигенције”. Предавачи су били проф. др Лепосава Грубић Нешић и доцент др Виолета Зубанов.

И ове године организован je 14. no реду Видовдански сусрет чланова породица палих бораца са припадницима Министарства одбране и Војске Србије. Овога пута сусрет je одржан у манастиру Боговађа, у Ваљевској мионици, Ваљеву, на Текеришу и у Мишару.

Удружење je упутило и иницијативу да се у Грачаници подигне споменик за 39 погинулих бранилаца отаџбине из Приштине и околине.

Како нас je обавестила Добрила Копривица, за 40 чланова породица палих бораца организовано je путовање до места на којима je стварана историја. Наиме, они ће о свом трошку од 29. септембра до 2. октобра, учествовати на комеморативним свечаностима у Зејтинлику, Поликастру, на Зебрњаку и Кајмакчалану.

У Београду
28.08.2016.

Председник Удружења
Добрила Копривица


План рада Удружења за период 2015-2017. годину


page0001 Активности

page0002 Активности

page0003 Активности


Соко Бања   …:

 • 2008 год. са плаћеним пуним пансионом, било на опоравку 10 дана 36 мајки коме су двоје погинулих у рату, погинули син и супруг и родитељи погинулог јединог детета. Средства добијена  по одобреном пројекту-конкурсу  од нашег ресорног министарства ;
 • 2010 год. са плаћеним пуним пансионом, било на опоравку 10 дана 34 породице палог борца, где је уприличен једнодневни незаборавни излет и дружење, средства добијена по одобреном пројекту-конкурсу од нашег ресорног министарства;

Посетите

Архиве