ПАЛИ СУ НЕПОБЕЂЕНИ

Овај сајт посвећен је неговању успомена на погинуле борце у ратовима на простору бивше Југославије, који су несебично дали своје младе животе за одбрану своје отаџбине и за правду и слободу српског народа и других народа који са њима живе у пријатељству и слози.
Нека овај сајт-споменик једном времену и једном храбром нараштају буде наук, опомена и путоказ новим генерацијама да би неустрашиво знале да бране своје националне и државне интересе свим средствима примереним духу и времену у којем живе.
Само тако ће се сачувати српска баштина, генерацијама и у крви стварана, и само тако њихови животи неће бити узалуд дати.

НЕКА ИМ ЈЕ ВЕЧНА СЛАВА И ХВАЛА

Видовдански сусрети породица палих бораца и припадника МО И ВС

Традиционални, седамнаести Видовдански сусрети породица палих бораца у ратовима од 1990. до 1999. године са припадницима Министарства одбране и Војске Србије овога пута одржани су у Нишу. Педесетак мајки, супруга, очева и унука из свих крајева Србије ове године походили су Ниш.

DSC 0733 300x200 ВИДОВДАНСКО ДРУЖЕЊЕ 2019
Прво место сусрета био је манастир Свети Јован у близини Горњег Матејевца, где је за пале борце одржан молебан. Није баш било лако кроз клисуру дугу безмало два километра, са успонима и падовима које је носила та захтевна стаза са предивном дивљом природом.
Претпоставља се да је Манастир Свети Јован саграђен у првој половини XI века, као једнобродна трихокална црква. Обновљена је краје 16. века, када је дограђена и припрата. Почетком 17. века је животописана. Осветљен је ноћу, захаваљујући бандерама које су калуђери сами морали да поставе, како би им била доведена струја. Копали су рупе у стенама, кажу, годину дана, за 15 бандера, јер је у време електрификације Дистрибуција то поставила као услов за довођење струје у манастир.

DSC 0447 150x150 ВИДОВДАНСКО ДРУЖЕЊЕ 2019 DSC 0472 150x150 ВИДОВДАНСКО ДРУЖЕЊЕ 2019
У Команди Копнене војске учеснике сусрета примио је генерал-потпуковник Милосав Симовић, који је госте провео кроз збирку докумената и артефактова који дочаравају историјат Копнене војске и града Ниша кроз векове. У Спомен-соби венац на обележје погинулима у свим ратовима положили су председник Удружења породица палих бораца у ратовима од 1990. до 1999. године Добрила Копривица, мајор Саша Јанковић из Генералштаба Војске Србије и Биљана Шљиванчанин из Управе за традицију, стандард и ветеране Министарства одбране.
Чланови породица бораца су у Спомен-соби могли, на зидовима утиснутим у златотиску, да пронађу имена, презимена и основне податке о својим ближњима који су положили животе на олтар отаџбине. Од свештеника, оца Ђорђа, могли су да чују како се њихова имена спомињу на литургијама током године.

DSC 0496 150x150 ВИДОВДАНСКО ДРУЖЕЊЕ 2019 DSC 0642 150x150 ВИДОВДАНСКО ДРУЖЕЊЕ 2019 DSC 0719 150x150 ВИДОВДАНСКО ДРУЖЕЊЕ 2019
У надахнутом представљању изузетног дела официра, подофицира, војника по уговору и цивилних лица на служби у Војсци Србије, које данас представља својеврсни музеј, командант КоВ-а Милосав Симовић испричао је и неколико занимљивих анегдота о томе како је настајала збирка у коју је уложено много рада, непроспаваних ноћи, али и љубави.
Захвалност за дружење и гостопримство Удружење породица палих бораца у ратовима од 1990. до 1999. године исказало је доделом монографије ,,Записано у камену“ са посветом Команди КОВ-а, коју је генералу Милосаву Симовићу уручила Добрила Копривица.

DSC 0760 150x150 ВИДОВДАНСКО ДРУЖЕЊЕ 2019 DSC 0709 150x150 ВИДОВДАНСКО ДРУЖЕЊЕ 2019
На Споменик палим борцима и жртвама ратова вођених од 1990. до 1999. године у прочељу Нишке тврђаве венац су положили унуци бораца који су своје животе уградили у слободу Србије Михајло Живковић, ученик другог разреда основне школе и Јован Кнежевић (име добио по деди), ученик седмог разреда основне школе.

Посетите

Архиве