ПАЛИ СУ НЕПОБЕЂЕНИ

Овај сајт посвећен је неговању успомена на погинуле борце у ратовима на простору бивше Југославије, који су несебично дали своје младе животе за одбрану своје отаџбине и за правду и слободу српског народа и других народа који са њима живе у пријатељству и слози.
Нека овај сајт-споменик једном времену и једном храбром нараштају буде наук, опомена и путоказ новим генерацијама да би неустрашиво знале да бране своје националне и државне интересе свим средствима примереним духу и времену у којем живе.
Само тако ће се сачувати српска баштина, генерацијама и у крви стварана, и само тако њихови животи неће бити узалуд дати.

НЕКА ИМ ЈЕ ВЕЧНА СЛАВА И ХВАЛА

 

Извор: https://www.minrzs.gov.rs

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, државни секретар Ненад Нерић и самостални саветник Саша Дујовић разговарали су са 46 борачко инвалидских удружења, Удружења цивилних инвалида рата и Удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије о актуелним питањима из области борачко – инвалидске заштите и заштите цивилних инвалида рата.

IMG 5452 300x172 Војним инвалидима и корисницима породичне инвалиднине могућност откупа станова изграђених из средстава Јапанске донације и средстава НИП а.

Министар Ђорђевић рекао је да ће поновити још једном иницијативу према локалним самоуправама да донесу правне акте, који ће бити објављени на сајту Министарства, а који ће омогућити откуп станова изграђених из средстава Јапанске донације и средстава НИП-а који су војним инвалидима и корисницима породичне инвалиднине додељени у закуп.

„Председник Александар Вучић дао је јасне смернице да је брига о борцима, њиховим породицама и традицији нешто чему Министарство којим руководим треба да посвети посебну пажњу и том политиком се водим. Сви заједно морамо да поштујемо оне који су се борили за нашу земљу, сачувамо сећање на оне који су дали животе за наше боље сутра и нашу државу“, рекао је Ђорђевић и додао да ће се следеће недеље одржати састанак представника министарства и пословних банака на коме ће бити разматране могућности да се овим корисницима одобре повољнији кредити  ради откупа наведених станова.

Министар је истакао да је припремљена радна верзија Нацрта закона о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица, у чијој су припреми учествовали и представници удружења, као и да ће се у најкраћем могућем времену спровести поступак јавне расправе у вези овог текста нацрта закона.

„Неопходно је да се расправа одржи у што већем броју градова, како би се омогућило свим заинтересованим да се упознају са законом и о њему дају своја мишљења. Након спроведене јавне расправе, у складу са датим примедбама, предлозима и сугестијама припремиће се коначни текст Нацрта закона који ће се пустити у даљу процедуру“, рекао је Ђорђевић и додао да је најбитније да тим новим законом буду сви подједнако задовољни.

Такође, када је у питању остваривање права на ортопедска помагала војних инвалида, на предлог представника удружења, министар је дао налог да се одмах приступи формирању Радне групе за припрему измена и допуна Правилника о ортопедским помагалима војних инвалида, у чијем ће саставу, поред осталих, бити и представници војних инвалида.

На састанку је, на иницијативу министра, договорено да се консултативни састанци представника удружења и овог Министарства, на којима би се сагледавали актуелни проблеми, убудуће одржавају сваких три месеца.

Представници удружења захвалили су министру на прилици да представе проблеме са којима се сусрећу као и предлоге којима би се унапредили услови живота бораца, војних инвалида и породица палих бораца истакавши да је ово први пут да један министар на овакав начин разговара са њима.

Посетите

Архиве