ПАЛИ СУ НЕПОБЕЂЕНИ

Овај сајт посвећен је неговању успомена на погинуле борце у ратовима на простору бивше Југославије, који су несебично дали своје младе животе за одбрану своје отаџбине и за правду и слободу српског народа и других народа који са њима живе у пријатељству и слози.
Нека овај сајт-споменик једном времену и једном храбром нараштају буде наук, опомена и путоказ новим генерацијама да би неустрашиво знале да бране своје националне и државне интересе свим средствима примереним духу и времену у којем живе.
Само тако ће се сачувати српска баштина, генерацијама и у крви стварана, и само тако њихови животи неће бити узалуд дати.

НЕКА ИМ ЈЕ ВЕЧНА СЛАВА И ХВАЛА

 

11.11.2018.

УДРУЖЕЊЕ ПОРОДИЦА ПАЛИХ БОРАЦА РАТОВА ОД 1990 ДО 1999.ГОД.

ГРАДА  КРАЉЕВА

У славу славних предака – стогодишњица завршетка Великог рата

 

На дан када је пре сто година завршен до тада највећи сукоб у историји човечанства, који је однео око 16.000.000 људи, а 50.000.000 доживотно онеспособио, у знак сећања на 11. новембар 1918. године, када је потписано примирје којим је завршен Први светски рат, од 2012. године, овај датум се обележава као државни празник у Србији. Од укупно 4.400.000 становника, наша држава је поднела велику жртву у Великом рату са 1.250.000 погинулих.

Град Краљево је у години јубилеја, стогодишњице завршетка Великог рата, не заборављајући своје славне претке, бројним активностима у организацији Градског одбора за обележавање сто година од завршетка Првог светског рата, достојно обележио овај дан.

Код старе школе у Роћевићима, у којој је од 23. до 24. октобра (од 6. до 7. новембра по новом календару) 1915. године, за време тројне инвазије на краљевину Србију, налазила команда Ужичког одреда Војске Краљевине Србије
са пешадијским пуковником Иваном Павловићем на челу, у знак сећања, откривена је спомен-плоча, коју су подигли потомци ратника, Епархија жичка и град Краљево, а донатор је Горан Николић.

Окупљенима су својеврсни час историје из периода Првог светског рата, са посебним освртом на борбе вођене на територији града Краљева октобра и новембра 1915. године, одржали професор историје др Драгољуб Даниловић и координатор Градског одбора за истраживачку и издавачку делатност, артиљеријски мајор у пензији Раде Вукосављевић. У име града Краљева госте из општина Беране и Врњачка Бања, мештане, ученике, као и друге посетиоце, поздравио је председник Скупштине града Краљева Ненад Марковић. Спомен-плочу су освештали свештеници Епархије жичке – пароси врдилски и каонски и војни свештеник.

DSC 7565 1 150x150 УДРУЖЕЊЕ ПОРОДИЦА ПАЛИХ БОРАЦА РАТОВА ОД 1990 ДО 1999.ГОД.    ГРАДА  КРАЉЕВА  DSC 7576 1 150x150 УДРУЖЕЊЕ ПОРОДИЦА ПАЛИХ БОРАЦА РАТОВА ОД 1990 ДО 1999.ГОД.    ГРАДА  КРАЉЕВА  DSC 7601 1 150x150 УДРУЖЕЊЕ ПОРОДИЦА ПАЛИХ БОРАЦА РАТОВА ОД 1990 ДО 1999.ГОД.    ГРАДА  КРАЉЕВА

            Испред зграде нове Основне школе „Јован Дучић“ у Роћевићима, директор Миливоје Поповић се осврнуо на значај који су дали мештани Роћевића активно учествујући у борбама и који је школа имала у периоду окупације града Краљева. Ученицима основних школа из Роћевића, Конарева, Самаила-Ласца и Каоне, учесницима Меморијалног кроса, који је предвиђен да се убудуће организује поводом 11. новембра, уручене су медаље и прелазни пехар, победницима ликовног и литерарног конкурса на тему „Први светски рат“ књиге, а школа је од Историјског архива Краљево добила пригодне књиге за своју библиотеку.

            Хроничар нашег града и председник Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова „Јово Курсула“ Милан Матијевић је отворио своју изложбу, коју је поклонио школи за сталну поставку – „Краљевачки споменици солунцима у славу“.

Он је навео да у Краљеву има 57 споменичких обележја, у 23 села су подигнути крајпуташи, а седам улица у нашем граду носи имена славних личности и места из ослободилачких ратова 1912-1918. године. Свако урезано име говори о јунаштву, подвигу, жртви узиданој у темеље слободне Србије и представља неизбрисиво меморијално благо и историјско богатство нашег завичаја.

Централна манифестација града Краљева посвећена обележавању стоте годишњице завршетка Првог светског рата и Дана примирја у Првом светском рату одржана је на брду Врановац у атару села Пекчаница.

            Након химне Србије, а уз звуке „Тамо далеко“, у извођењу Ватрогасног оркестра „27. септембар“, бројне делегације, на челу са делегацијом града Краљева, положиле су венце код спомен-крста на Врановцу, који је „подигнут као сећање на погибију војника, подофицира и официра 2. прекобројног пешадијског пука III позива, 4. пешадијског пука III позива, Доњовасојевићке бригаде, Другог ескадрона Дринске дивизијске коњице III позива, Прве брдске Де Банжове артиљеријске батерије II позива и Пионирско-минерског вода из састава Ужичког одреда Прве армије Војске Краљевине Србије који заклети на верност краљу и отаџбини јуначки погибоше на Врановцу и околним положајима у борбама са немачким и аустроугарским окупаторским трупама од 6. до 10. новембра 1915. године“.

            Парастос су служили свештеници Епархије жичке – пароси матарушки, врдилски и каонски и војни свештеник.

            Главни координатор Градског одбора за обележавање сто година од завршетка Првог светског рата, члан Градског већа града Краљева Радоје Томашевић, позвао је потомке погинулих ратника у ослободилачким ратовима да „не дозволимо да жртве наших предака буду узалудне, заборављене и да о њима нема ко да прича, да им имена спомиње, да им гробове обилази. Наш дуг према погинулима је да се изборимо против беле куге, да спречимо умирање Српства“.

Окупљенима се обратио и потомак ратника Живорад Варичић, који је захвалио славним прецима за слободу у којој живимо и поручио да ће сећања на њих вечно живети.

Раде Вукосављевић, аутор Меморијала Ужичког одреда, „посвећеног сећању и чувању успомена на погинуле војнике, подофицире и официре из састава Ужичког одреда Војске Краљевине Србије који, заклети на верност краљу и отаџбини, јуначки погибоше на Врановцу, Јајинцу и Каонским положајима у борбама са немачким и аустроугарским окупаторским трупама новембра 1915. године“, истакао је значај тога што је градоначелник града Краљева формирао Одбор за обележавање стогодишњице завршетка Великог рата и подизања војничке спомен-капеле на Чемерну.

DSC 7654 1 150x150 УДРУЖЕЊЕ ПОРОДИЦА ПАЛИХ БОРАЦА РАТОВА ОД 1990 ДО 1999.ГОД.    ГРАДА  КРАЉЕВА  DSC 7707 1 150x150 УДРУЖЕЊЕ ПОРОДИЦА ПАЛИХ БОРАЦА РАТОВА ОД 1990 ДО 1999.ГОД.    ГРАДА  КРАЉЕВА  DSC 7723 1 150x150 УДРУЖЕЊЕ ПОРОДИЦА ПАЛИХ БОРАЦА РАТОВА ОД 1990 ДО 1999.ГОД.    ГРАДА  КРАЉЕВА

„На овим положајима је погинуло 27 војника, рањена су 92, нестала 32 и контузован један, што су невероватни губици за један дан. Ово место биће амбијентална учионица ОШ „Јован Дучић“ из Роћевића, где ће њени ученици имати целодневну наставу из историје, као и деца из места из којих су били војници који су на овим просторима гинули – из Бајине Баште, Ужица, Чајетине, Ивањице, Пожеге… Положаји од Лакта, преко Космајице, Јајинца, Врановца и каонски положаји били су кључни положаји за Прву армију Војске Краљевине Србије, формацију која је бројала 30.000-35.000 војника, која је штитила одступницу влади, краљу, дипломатском кору и свим државним институцијама уз ибарску долину. Управо овде су била врата спаса за Србију. На овим положајима „клацкала“ се судбина Србије – да ли ће изгубити бој и да ли ће бити окружена, а самим тим пашће и влада која се налазила у Рашки. Српска војска је на овим положајима издржала четири пуна дана и обезбедила да се све институције извуку, да се фронт српске војске не прекине и овде се одлучила судбина Србије и српског народа. На овим положајима је страдало више од 2.000 српских војника. Само на планини Чемерно из Четвртог пешадијског пука другог позива за девет дана страдао је 701 војник, 15 подофицира и пет официра. Застава 4. пешадијског пука другог позива се чува у Војном музеју у Паризу већ 99 година. То је био један од најпоштованијих пукова српске војске и његова застава је учествовала 1919. године на Паради победе савезничких снага у Паризу“, објаснио је артиљеријски мајор у пензији Вукосављевић.

Председник Скупштине града Краљева Ненад Марковић је истакао да смо ми један од најпоноснијих народа и да никада у историји нисмо били на страни „лоших“.

DSC 7736 1 150x150 УДРУЖЕЊЕ ПОРОДИЦА ПАЛИХ БОРАЦА РАТОВА ОД 1990 ДО 1999.ГОД.    ГРАДА  КРАЉЕВА

„И број људи који је данас овде говори да на достојан начин обележавамо стогодишњицу завршетка Великог рата односно Дан примирја у Првом светском рату, који је био највећа трагедија српског народа. Након голготе коју је прошла прелазећи Албанију, са огромним губицима, српска војска се опоравила и заједно са савезницима донелао слобођење своје земље. Увек смо као народ умели да изаберемо праву страну. Нажалост, то нам се кроз историју не враћа. Наши савезници не осећају потребу да помогну Србији, али познати смо као упоран народ који ће и ту неправду да исправи”, поручио је Марковић истакавши да смо срећни што данас нисмо у рату и да „спремамо се као де ће рата бити сутра, а живимо у благодетима мира“.

У уметничком делу програма, наступили су ученици Музичке школе „Стеван Мокрањац“ – дует фрулаша Теодора Ђорђевић и Лазар Васиљевић је извео песму „Креће се лађа француска“, а млади гуслари Вељко Чекановић и Лазар Терзић су се преставити одломцима из песама „Мојковачка битка“ и „Плава гробница“. Глумац Краљевачког позоришта Стефан Миликић, уз тактове „марша на Дрину“, прочитао је наредбу врховног команданта регента Александра Првог Карађорђевића, у којој је војницима, исказао дивљење и захвалност и очекивање да ови див-јунаци још неко време истрају у дотадашњем јуначком отпору.

  „Јунаци, ви сте се поновo показали достојни славе, коју сте стекли у толиким борбама за последње три године. Ево већ месец дана, како ви са својим прсима храбро задржавате навалу здружених Немаца, Бугара и Аустријанца, бранећи стопу по стопу свето земљиште отаџбине. Данас после месец дана, ви стојите још увек уздигнуте главе и вашем надприродном отпору и храбрости, и сам се непријатељ диви. Ја сматрам за дужност, да вам зато изразим моје дивљење и моју захвалност“, каже се, између осталог, у наредби краља Александра.

Отварање сталних поставки историјских текстова и архивских докумената који сведоче о страдањима на територији Краљева и околине током Првог светског рата, као и обележавање значајних датума српске и светске историје, својеврстан су подстрек младим генерацијама да цене јунаштво и жртве наших славних предака палих за слободу отаџбине, за шта се град Краљево залаже.

Посетите

Архиве