ПАЛИ СУ НЕПОБЕЂЕНИ

Овај сајт посвећен је неговању успомена на погинуле борце у ратовима на простору бивше Југославије, који су несебично дали своје младе животе за одбрану своје отаџбине и за правду и слободу српског народа и других народа који са њима живе у пријатељству и слози.
Нека овај сајт-споменик једном времену и једном храбром нараштају буде наук, опомена и путоказ новим генерацијама да би неустрашиво знале да бране своје националне и државне интересе свим средствима примереним духу и времену у којем живе.
Само тако ће се сачувати српска баштина, генерацијама и у крви стварана, и само тако њихови животи неће бити узалуд дати.

НЕКА ИМ ЈЕ ВЕЧНА СЛАВА И ХВАЛА

 

23.11.2017. Beograd

 

Дана 23.11.2017. године у Банкет сали ресторана Дома Војске Србије одржана је  Седница редовне и изборне Скупштине Удружења породица палих бораца ратова од 1990. године. Седница је почела интонирањем химне „Боже правде“, а након тога је Дина Галорини изрецитовала песму своје мајке, пале боркиње, под називом „Бранићу Србију и кад будем мртва“. На почетку рада Скупштине верификациона комисија је утврдила да су статутарни услови испуњени за рад. Након тога прешло се на избор радног председништва, записничара и оверивача записника. Председавајућа Скупштине Зора Никитовић је предложила јавно изјашњавање за Дневни ред који је прихваћен једногласно. Након тога, председнца Удружења Добрила Копривица је поднела извештај о раду, а председница Надзорног одбора Верица Радека извештај о материјално финансијском пословању удружења који су једногласно усвојени. У детаљном приказу оба извештаја приказане су  остварене текуће годишње активности, али и активности удружења у задњих неколико година које су се огледале предузетим мерама у духу сталног унапређивања рада удружења.

Затим се прешло на предстваљење предлога програма рада за период 2018-2022. који је изложила председница Добрила Копривица. По свим тачкама предлога рада је одмах отварана дискусија са детаљним и аргументованим предлозима планираних активности. Након садржајне дискусије програм рада је изгласан једногласно.

Након тога прешло се на предлог и избор новог руководства. Изабрано ново руководство:

  • Добрила Копривица– председник Удружења и члан извршног одбора
  • Радмила Кепчија – секретар удружења и члан извршног одбора
  • Милисав Вујанац – члан извршног одбора
  • Јована Ђорђевић – члан извршног одбора
  • Милева Витас – члан извршног одбора
  • Александра Трифуновић – члан извршног одбора
  • Милош Миленковић – члан извршног одбора

Надзорни одбор:

  • Верица Радека – председник НО
  • Милка Ашковић-Миловановић – члан НО
  • Душанка Трбојевић – члан НО

Скупштина:

  • Зора Никитовић – председник скупштине
  • Драгица Шево – потпредседник скупштине

За ново руководство Скупштина је гласала јавно и једногласно.

Fotografija0007 150x150 ОДРЖАНА РЕДОВНА И ИЗБОРНА СКУПШТИНА УДРУЖЕЊА Fotografija0013 150x150 ОДРЖАНА РЕДОВНА И ИЗБОРНА СКУПШТИНА УДРУЖЕЊА Fotografija0015 150x150 ОДРЖАНА РЕДОВНА И ИЗБОРНА СКУПШТИНА УДРУЖЕЊА
Fotografija0032 150x150 ОДРЖАНА РЕДОВНА И ИЗБОРНА СКУПШТИНА УДРУЖЕЊА IMG 7f0c422370dcac29e1d80b030cbd8712 V 150x150 ОДРЖАНА РЕДОВНА И ИЗБОРНА СКУПШТИНА УДРУЖЕЊА IMG 9aac317ebc964f81af0a1c75a598dc26 V 150x150 ОДРЖАНА РЕДОВНА И ИЗБОРНА СКУПШТИНА УДРУЖЕЊА
IMG 8c6b3c5e1e729486e4a891a13fde15a5 V 150x150 ОДРЖАНА РЕДОВНА И ИЗБОРНА СКУПШТИНА УДРУЖЕЊА IMG 747d2f931390e87522f2073f67340ee8 V 150x150 ОДРЖАНА РЕДОВНА И ИЗБОРНА СКУПШТИНА УДРУЖЕЊА

Скупштини су присуствовали чланови, делегати и пријатељи Удружења из целе Србије, а посебну част су нам својим присуством учинили испред Министарства одбране начелник Управе за традицију, стандард и ветеране пуковник Слађан Ристић, Генералштаба Војске Србије мајор Саша Јанковић, Клуба адмирала и генрала генерали у пензији Лука Кастратовић и Миодраг Панић, Савеза органзација резервних војних старешина Србије генерални секретар Драган Ћирковић и председник градског одбора Чукарице Драган Јеличић, Удружења војних пензионера Србије председник извршног одбора пуковник у пензији Зоран Вучковић, Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1920 председник пуковник у пензији Љубомир Марковић, представници градских одбора у Нишу, Краљеву, Шапцу, помоћник градоначелника Краљева, представник ЈП „Србијашуме“ и други.

Присутнима се обратио испред Министартва одбране, начелник Управе за традицију, стандард и ветеране пуковник Слађан Ристић, захвалио се на позиву и истакао да Удружење има активну сарадњу са Управом и Министарством. Пуковник је изнео да је  Министар покренуо пројекат да се уради спомен соба за погинуле у ратовима од 1990. године, и том приликом замолио је да свако од чланова породица узме учешће у виду донације неких предмета који су везани за људе који су дали животе у одбрани од НАТО агресије. Такође, нагласио је да се 4.12.2017. године обележава Дан војних ветерана и позвао све присутне чланове породица да присуствују овом догађају.

Заслужним појединицима уручене су захвалнице и плакете за њихову конкретну помоћ и подршку реализацији постављених циљева и задатака удружења. И то министру одбране Александру Вулину, начелнику војног кабинета у Министартву одбране пуковнику Синиши Кресовићу, начелнику Управе за традицију, стандард и ветеране пуковнику Слађану Ристићу, потпуковнику Мирославу Секуловском, начелнику Генералштаба генералу Љубиши Диковићу, министру за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зорану Ђорђевићу, државном секретару за борачка питања Неговану Станковићу, министру МУП-а Небојши Стефановићу, , , , директору Медија центра Стевици Карапанџину, ЈП „Србијашуме“, градоначелнику Краљева Предрагу Терзићу и председнику Савеза бораца Параћина Николи Љевнаић.

Након изборне скупштине за присутне чланове и госте уприличен је ручак.

 

„Бранићу Србију и кад будем мртва“

 

И кад умрем ја ћу ногом, опет стати

Да стојим ко храбра и висока стена

Поглед ће вечно, границу да прати

Ни гроб, ми неће, рећи да ме нема.

 

Изникнућу свуда, где се миче цвеће

Где ваздух има и где нема, тамо

У свему ћу бити и за шта се не зна

И за оно кол’ко, можемо да знамо.

 

Стражар ћу бити сурови и страшни

Туђин и лопов да се стално плаши

Јер Србин, не може да се зове, робом

Србија то су сви векови, наши.

 

Чуваћу границу, Српске земље моје

Опрост за грумен, нећу дати ником

Љубљена Србија, светилиште то је

Бранићу из гроба с костима, свом виком.

 

Моје ће руке, хлеб, сваком да нуде

Ал’ Србију никад, то је све што имам!

Ни огњишта, Гробља ни дедове моје

Због њих ће погача и отров да буде.

 

И кад умрем ја ћу ногом, опет стати

Да стојим ко храбра и висока стена

Поглед ће вечно, границу да прати

Ни гроб ми неће рећи да ме нема.

 

 

Аутор песме је Љиљана Жикић – Карађорђевић која је погинула као добровољац у саставу ВП 8365/16 Пећ у реону села Љубуша, општина Ђаковица, 02.04.1999. године. После рата одликована је Орденом за заслуге у области одбране и безбедности првог степена.

Песму рецитовала ћерка погинуле Дина Галорини, члан Удружења. Иначе ова песма је део збирке песама „Како ти је“ које је погинула за живота наменила својој деци.

 

Посетите

Архиве