ПАЛИ СУ НЕПОБЕЂЕНИ

Овај сајт посвећен је неговању успомена на погинуле борце у ратовима на простору бивше Југославије, који су несебично дали своје младе животе за одбрану своје отаџбине и за правду и слободу српског народа и других народа који са њима живе у пријатељству и слози.
Нека овај сајт-споменик једном времену и једном храбром нараштају буде наук, опомена и путоказ новим генерацијама да би неустрашиво знале да бране своје националне и државне интересе свим средствима примереним духу и времену у којем живе.
Само тако ће се сачувати српска баштина, генерацијама и у крви стварана, и само тако њихови животи неће бити узалуд дати.

НЕКА ИМ ЈЕ ВЕЧНА СЛАВА И ХВАЛА

БАНАТУ У ПОХОДЕ

Дванаести по реду видовдански сусрет припадника Министарства одбране и Војске Србије са породицама палих бораца у ратовима од 1990. до 1999.године одржан је о Видовдану у Зрењанину,Панчеву,Идвору и Ковачици.Прва тачка сусрета био је манастир Света Меланија Римљанка, где је служен молебан за погинуле у последњим ратовима на простору СФРЈ.

Братство манастира приредило је и пријем за породице палих бораца. Том приликом свештеник Димитрије Шпокић евоцирао је успомене на своје служење отаџбини у војничкој униформи. У згради градске скупштине у Зрењанину породице палих бораца примио је заменик градоначелника Саша Сантовац. Он је, поздрављајући госте из целе Србије, подвукао да бол који осећају породице погинулих ненадокнадива, те да Зрењанинс посебном пажњом брине о њима.

Испред зграде некадашњег Комитета одржан је парастос и положени су венци на спомен-обележја, погинулим у ратним сукобима од 1991-1999. године, са територије Града Зрењанина, у присуству чланова породица и родбине, челника локалне самоуправе Града Зрењанина, удружења бораца народноослободилачког рата и ратних сукоба на просторима некадашње Југославије, ратних војних инвалида, представника МУП-а и свештенства СПЦ. У име породица палих бораца венац су положили Сава Пауновић, председник Удружења и потпуковник Владимир Вукадиновић из Управе за традицију, стандард и ветеране МО.

Посебан доживљај представљала је посета селу Идвору, где је рођен научник светског гласа Михаило Пупин. Љубазни мештани омогућили су посету родној кући, Музеју и Задужбини Михаила Пупина. Приказан је документарни филм о нашем великану а Драгиша Матић, учитељ у пензији одушевио је беседом о Пупину и познавањем живота и дела најпознатијег Банаћанина У Ковачици је организована посета сталној изложбеној поставци наивног сликарства Зузане Халупове.

Видовданско дружење завршено је посетом Спомен-соби Специјалне бригаде.

На спомен-обележје припадницима Специјалне бригаде који су положили животе на олтар отаџбине, ловоров венац положили су Добрила Копривица, секретар Удружења и мајор Саша Јанковић, из Генералштаба Војске Србије.

P6280013 ВИДОВДАНСКО  ДРУЖЕЊЕ ПОРОДИЦА ПАЛИХ БОРАЦА СА ПРИПАДНИЦИМА ВС P6280023 ВИДОВДАНСКО  ДРУЖЕЊЕ ПОРОДИЦА ПАЛИХ БОРАЦА СА ПРИПАДНИЦИМА ВС P6280039 ВИДОВДАНСКО  ДРУЖЕЊЕ ПОРОДИЦА ПАЛИХ БОРАЦА СА ПРИПАДНИЦИМА ВС P6280066 ВИДОВДАНСКО  ДРУЖЕЊЕ ПОРОДИЦА ПАЛИХ БОРАЦА СА ПРИПАДНИЦИМА ВС P6280070 ВИДОВДАНСКО  ДРУЖЕЊЕ ПОРОДИЦА ПАЛИХ БОРАЦА СА ПРИПАДНИЦИМА ВС P6280075 ВИДОВДАНСКО  ДРУЖЕЊЕ ПОРОДИЦА ПАЛИХ БОРАЦА СА ПРИПАДНИЦИМА ВС P6280092 ВИДОВДАНСКО  ДРУЖЕЊЕ ПОРОДИЦА ПАЛИХ БОРАЦА СА ПРИПАДНИЦИМА ВС P6280125 ВИДОВДАНСКО  ДРУЖЕЊЕ ПОРОДИЦА ПАЛИХ БОРАЦА СА ПРИПАДНИЦИМА ВС P6280126 ВИДОВДАНСКО  ДРУЖЕЊЕ ПОРОДИЦА ПАЛИХ БОРАЦА СА ПРИПАДНИЦИМА ВС P6280133 ВИДОВДАНСКО  ДРУЖЕЊЕ ПОРОДИЦА ПАЛИХ БОРАЦА СА ПРИПАДНИЦИМА ВС P6280134 ВИДОВДАНСКО  ДРУЖЕЊЕ ПОРОДИЦА ПАЛИХ БОРАЦА СА ПРИПАДНИЦИМА ВС P6280216 ВИДОВДАНСКО  ДРУЖЕЊЕ ПОРОДИЦА ПАЛИХ БОРАЦА СА ПРИПАДНИЦИМА ВС P6280217 ВИДОВДАНСКО  ДРУЖЕЊЕ ПОРОДИЦА ПАЛИХ БОРАЦА СА ПРИПАДНИЦИМА ВС P6280221 ВИДОВДАНСКО  ДРУЖЕЊЕ ПОРОДИЦА ПАЛИХ БОРАЦА СА ПРИПАДНИЦИМА ВС P6280231 ВИДОВДАНСКО  ДРУЖЕЊЕ ПОРОДИЦА ПАЛИХ БОРАЦА СА ПРИПАДНИЦИМА ВС

Посетите

Архиве